Bănci și Asigurări

Profitul net al Erste Group a crescut cu 36% în 2018, la aproape 1,8 miliarde de euro

Profitul net al Erste Group a crescut cu 36% în 2018, la...

Autor: Alina Botezatu

28.02.2019, 12:49 218

Erste Group, acţionarul Băncii Comerciale Române (BCR), a doua bancă din România, a raportat un profit net de aproape 1,8 miliarde de euro, anul trecut, o creştere cu aproximativ 36% faţă de anul anterior, arată datele afişate joi.

De asemenea, rezultatul net atribuibil proprietarilor societăţii mamă a crescut la 1,79 miliarde de euro, o creştere de 36,3%, comparativ cu anul anterior.

„Profitul net anual, care a crescut cu peste o treime, la aproape 1,8 miliarde de euro, nu este doar cel mai bun rezultat al nostru înregistrat vreodată, ci este şi un simbol pentru aniversarea noastră de 200 de ani, pentru durabilitatea unui model de afaceri care a schimbat semnificativ regiunea în care suntem şi astăzi activi. Faptul că acest rezultat a fost susţinut de fundamente puternice - o creştere cu 7% atât a depozitelor, cât şi a creditelor – arată încă o dată soliditatea modelului nostru de business”, a spus Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank AG.

Per ansamblu, profitul operaţional a crescut la 2,73 miliarde de euro, o creştere cu 8,9% faţă de anul anterior, astfel că raportul cost/venit s-a îmbunătăţit la 60,5%, de la 62,4% anul anterior.

Venitul net din dobânzi a crescut în principal în Republica Cehă şi România, dar şi în Austria, la 4,58 miliarde de euro, un plus de 5,3%, iar venitul net din taxe şi comisioane a crescut la 1,9 miliarde de euro, un plus de 3,1%, susţinut în principal de veniturile semnificativ mai mari din serviciile de plată şi administrarea de active.

În timp ce, venitul net din tranzacţionare s-a redus la 1,7 milioane de euro, indicatorul câştiguri/pierderi aferente activelor financiare măsurate la valoarea justă prin contul de profit şi pierdere s-a îmbunătăţit la 195,4 milioane de euro, o scădere de 12,3 milioane de euro.

Venitul operaţional a crescut la 6,91 miliarde de euro, o creştere de 3,7%, iar cheltuielile administrative generale au rămas aproape stabile la 4,18 miliarde de euro, o creştere de 0,5%.

„Aceasta s-a datorat în principal unei scăderi raportate de categoria alte cheltuieli administrative, la 1.234,9 milioane de euro (-5,7%). Acest indicator include contribuţiile pentru schemele de garantare a depozitelor, în valoare totală de 88,6 milioane de euro (o creştere de 7% - n.red.). Această reducere a compensat aproape integral creşterea cheltuielilor de personal, la 2.474,2 milioane de euro (+3,6%), şi avansul deprecierii şi amortizării (+2,6%)”, au specificat reprezentanţii Erste.

Rezultatul din deprecierea activelor financiare s-a situat la 59,3 milioane de euro, sau, ajustat pentru alocarea netă a provizioanelor pentru angajamente şi garanţii acordate, la -14 puncte de bază în raport cu nivelul mediu al creditelor brute către clienţi (alocări nete de 132 de milioane de euro, respectiv 9 puncte de bază), datorită eliberării nete de provizioane pe fondul calităţii mai bune a activelor. „Aceasta s-a datorat îmbunătăţirii semnificative a raportului dintre provizioanele constituite şi cele eliberate, aferente activităţii de creditare din aproape toate segmentele, în special în Croaţia şi Austria”, au explicat reprezentanţii Erste.

Rata creditelor neperformante, calculată în funcţie de creditele brute către clienţi, s-a îmbunătăţit la 3,2%, la finele anului trecut, faţă de 4%, la finele anului anterior, iar rata de acoperire a creditelor neperformante a fost de 73%, comparativ cu 68,8% la finele anului precedent.

Impozitul pe venit a scăzut la 332,4 milioane de euro, de la 410,1 milioane de euro, ca urmare a recunoaşterii creanţelor privind impozitul amânat, rezultând un venit din impozitul amânat. Taxa pe participaţiile minoritare a crescut la 369,1 milioane de euro, o creştere de 5%.

Capitalul total excluzând elementele de capital suplimentar de nivel 1 (AT1) a crescut la 17,9 miliarde de euro, de la 17,3 miliarde de euro. Trecerea la noul standard de raportare financiară IFRS 9 începând cu 1 ianuarie 2018 a dus la o scădere de 700 milioane de euro a capitalului total.

După aplicarea deducerilor şi filtrelor conform cadrului de reglementare CRR, capitalul comun de rang 1 (CET1, Basel 3 implementat parţial) s-a situat la 15,5 miliarde de euro, o creştere cu 5,3%. Fondurile proprii totale (Basel 3 implementat parţial) s-au situat la 20,9 miliarde de euro, o creştere cu 600 de milioane de euro.

Activele totale au crescut la 236,8 miliarde de euro, o creştere de 7,3%, comparativ cu anul anterior. Activele totale ponderate la risc (inclusiv riscurile de credit, de piaţă şi operaţionale, Basel 3 implementat parţial) au crescut la 114,6 miliarde de euro, o creştere de 4%, comparativ cu anul anterior. Capitalul comun de rang 1 (CET1, Basel 3 implementat parţial) s-a situat la 13,5% (13,4%), iar indicele de capital total (Basel 3 implementat parţial) la 18,2% (18,5%).

Numerarul şi echivalentele de numerar au scăzut la 17,5 miliarde de euro, o scădere de 20% faţă de anul anterior, în timp ce creditele şi avansurile către instituţiile de credit s-au majorat la 19,1 miliarde de euro, o creştere de 110%.

Portofoliul net de credite şi avansuri către clienţi a crescut la 149,3 miliarde de euro, o creştere cu 7%, faţă de anul anterior.

În privinţa pasivelor, depozitele de la bănci s-au majorat la 17,7 miliarde de euro, o creştere de 8,6%, iar depozitele de la clienţi au continuat să crească, în toate pieţele principale, şi au ajuns la 162,6 miliarde de euro, o creştere de 7,7%.

Rata credite/depozite s-a situat la 91,8%, în scădere de la 92,4%.

„Regiunea în care activăm continuă să fie cea mai dinamică din punct de vedere economic din UE. Ratele scăzute ale şomajului, creşterea salariilor în termeni reali şi îmbunătăţirea competitivităţii economice i-au încurajat pe antreprenorii din regiune să-şi asume mai multe riscuri şi să investească - şi, astfel, să creeze locuri de muncă. Acest sentiment pozitiv este evident şi în rândul populaţiei, astfel că cererea clienţilor pentru credite de locuinţe şi de consum a rămas solidă. Depozitele au continuat să crească puternic, ceea ce subliniază, pe de o parte, încrederea pe care clienţii noştri o au în noi, ca instituţie cu o istorie de 200 de ani, dar reflectă şi eşecul pieţelor de capital de a oferi o alternativă convingătoare la carnetele de economii. Cât despre provocările specifice regiunii, anul trecut a arătat clar că riscul politic depăşeşte riscul comercial - dar acest fenomen nu este întâlnit doar în Europa Centrală şi de Est”, a mai spus Treichl.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO