Bănci și Asigurări

Profitul net al gigantului olandez ING a scăzut cu 40% la 670 milioane euro, după ce provizioanele s-au triplat

sursa foto: Profimedia

Ralph Hamers, CEO-ul grupului ING:Trebuie să ne uităm atent la baza noastră de costuri şi să optimizăm cheltuielile pentru a ne susţine priorităţile strategie şi alte zone de importanţă ridicată”

Autor: Alex Ciutacu

08.05.2020, 15:15 2846

Grupul olandez ING, cu sucursală şi pe piaţa locală, a raportat o scădere bruscă a profitului net pentru primul trimestru din 2020, după ce gigantul bancar a fost nevoit să formeze provizioane de trei ori mai mari pentru a acoperi potenţialele credite neperformante, avertizând că acestă criză medicală va continua să lovească în economie, potrivit MarketWatch.

Olandezii de la ING, precum şi ceilalţi competitori din Europa şi din SUA, au fost nevoiţi să pună mai mulţi bani deoparte pentru a se pregăti pentru situaţiile în care clienţii vor intra în incapacitate de plată, în contextul în care criza medicală face ravagii în economiile lumii.

„Pandemia de Covid-19 afectează profund societatea şi economia în toată lumea şi va continua să facă acest lucru pentru ceva timp”, a spus Ralph Hamers, CEO-ul grupului olandez ING.

Creditorul a format provizioane de 661 milioane euro pentru creditele neperformante. Pentru aceeaşi perioadă a anului trecut, provizioanele s-au ridicat la 207 milioane euro.

Corelate cu o scădere uşoară a veniturilor, provizioanele mai ridicate au generat un declin de 40% la nivelul profitului, până la 670 milioane euro. Profitul înainte de taxe a scăzut cu circa 36% la 1,02 miliarde euro.

Veniturile au scăzut cu 1,4% la 4,51 miliarde euro. Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 0,5%, în timp ce veniturile din taxe şi comisioane au crescut cu 16%. Cu toate acestea, câştigurile din investiţii au scăzut cu 86%.

„Ţinând cont de incertitudinea actuală, trebuie să ne uităm atent la baza noastră de costuri şi să optimizăm cheltuielile pentru a ne susţine priorităţile strategie şi alte zone de importanţă ridicată”, a spus CEO-ul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO