Bănci și Asigurări

Profitul sistemului bancar a depăşit 2 miliarde de lei la opt luni

Profitul sistemului bancar a depăşit 2 miliarde de lei...

Autor: Claudia Medrega

21.10.2015, 00:07 1320
Sistemul bancar românesc a înre­gis­trat în primele opt luni un profit de cir­ca 2,3 mld. lei, rata credite­lor ne­per­­formante a coborât la 12,6%, rata li­chidităţii a fost de 1,7, iar raportul cre­dite/depozite a ajuns la 92,5%,  po­­trivit datelor prezentate de Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la o în­tâlnire cu ambasadorii statelor UE.

„Sistemul bancar este bine capi­ta­li­zat şi are o capacitate ridicată de a ab­sorbi potenţiale şocuri. Rata cre­dite/de­pozite s-a îmbunătăţit consi­de­rabil în ultimii ani, atingând 92,5% în august 2015. Eforturile băncilor de a îm­bunătăţi calitatea portofoliilor de cre­dite s-au amplificat începând cu anul 2014, ca urmare a recoman­dă­ri­lor BNR bazate pe un plan în patru paşi“, a spus Isărescu.

La sfârşitul primului trimestru din 2015 sistemul bancar avea un pro­fit de 800 mil. lei, la jumătatea anului câş­tigul a urcat la 1,2 mld. lei, iar până în august profitul s-a dublat. Acce­le­ra­rea creditării în lei, dar şi scăderea cheltuielilor cu provizioanele în urma curăţării bilanţurilor de neperfor­man­te au influenţat creşterea profitului.

Luna august a marcat revenirea creditării totale în teritoriul pozitiv, pentru prima dată din februarie 2013. Împrumuturile în monedă naţională au dat semne de redresare graţie scăderii dobânzilor, în timp ce creditele în valută şi-au continuat scăderea.

La nivelul sectorului bancar sumele economisite în depozite au urcat semnificativ, astfel că există resurse financiare de unde poate să fie relansată creditarea mai puternic. Sistemul bancar a avut în primele opt luni din acest an, la nivel agregat, o rată credite/depozite de 92,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO