Bănci și Asigurări

Profitul sistemului bancar a trecut de un miliard de lei în S1

Profitul sistemului bancar a trecut de un miliard de lei...

Autor: Razvan Voican

12.08.2013, 22:44 1159

Industria bancară a încheiat primele şase luni din acest an pe profit, câştigul net cumulat ajungând la 1,15 mld. lei, potrivit datelor BNR, după ce în primul semestru din 2012 înregistrase o pierdere de 200 mil. lei.

Revenirea în teritoriul pozitiv nu are însă legătură cu vreo relansare a businessului bancar, activele nete totale erodându-se cu peste 4% în ultimul an. Echivalentul în euro al acestora a intrat sub pragul de 80 mld. euro la sfârşitul lunii iunie, ca o reflectare a cererii scăzute conjugate cu fenomenul de dezintermediere prin care băncile-mamă reduc expunerile faţă de filialele locale. Dezintermedierea se vede şi în ajustarea rapidă a raportului dintre credite şi depozite, care a coborât de la 120% în iunie 2012 la 113,7% în iunie 2013, băncile locale fiind presate să se finanţeze pe cont propriu.

Creşterea ponderii neperformantelor nu s-a oprit nici în trimestrul al doilea, aceasta trecând peste pragul de 20%. Totuşi, majoritatea băncilor au rămas bine capitalizate, rata solvabilităţii situându-se în iunie la 14,67% - nivel comparabil cu cel consemnat pe parcursul anului trecut.

O contribuţie mare la profitul sistemului pe S1 a venit de la BCR, care a trecut de la pierderi de 548 mil. lei la profit de 557 mil. lei, mai ales datorită eliberării unor pasive fiscale amânate.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.08.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO