Bănci și Asigurări

Profitul UniCredit scade la 78 mil. €

Profitul UniCredit scade la 78 mil. €

Rasvan Radu: Nu mai avem mult loc pentru cumpararea de titluri de stat

17.03.2010, 23:03 30

UniCredit Tiriac Bank a obtinut anul trecut un profit net de 329mil. lei (78 mil. euro), in scadere cu 8%, in lei, fata de 2008, pefondul cheltuielilor mai mari cu provizioanele determinate dedeteriorarea accelerata a portofoliului de credite, au anuntatreprezentantii bancii. Exprimat in euro scaderea este de 19,5%.

"Anul trecut am vazut o presiune dubla pe industria bancara: pede o parte am avut costuri de refinantare mai mari si pe de altaparte o deteriorare a portofoliului de active. Costul riscului afost in crestere, iar provizioanele au urcat la un nivel record", adeclarat Ras van Radu, presedintele executiv al bancii.

Provizioanele au crescut anul trecut cu 84%, pana la 257 mil.lei (circa 61 mil. euro), in conditiile in care ponderea creditelorneperformante in total imprumuturi a crescut de patru ori, ajungandla 6,5% in decembrie. La nivelul pietei, media este de circa12%.

UniCredit avea la sfarsitul lui 2009 un portofoliu de credite de12,1 mld. lei (2,9 mld. euro), in scadere cu 2% fata de anulanterior. Soldul nu include insa creditele externalizate in valoarede circa un miliard de euro. Activele totale ale bancii au urcattotusi cu 17%, la 20,4 mld. lei (4,8 mld. euro) in decembrie, inprincipal datorita plasamentelor in titluri de stat realizate peparcursul anului. "Anul trecut am majorat de doua ori plafonulpentru expunerea pe titluri de stat. In acest moment suntem undevain jurul unei valori maxime privind expunerea pe astfel deinstrumente si anul acesta vom inregistra doar cresteri marginale",a precizat presedintele executiv al bancii.

Veniturile o pe rationale ale UniCredit au fost anul trecut de1,24 mld. lei (294 mil. euro), in crestere cu 7% fata de 2008 caurmare a unei activitati mai intense pe partea de trezorerie. "Veni tu rile au fost sus tinute de activitatea de trezorerie, unde aminregistrat o crestere de circa 20%, dar au fost influentatenegativ de costurile ridicate cu atragerea depozitelor."

Depozitele au urcat in acelasi timp cu 23%, pana la 10,7 mld.lei (2,5 mld. euro), in conditiile in care toate bancile s-auluptat anul trecut pentru atragerea de resurse de la clienti pentrua-si diminua dependenta de finantarea externa. Raportulcredite-depozite a scazut la 114% in 2009 fata de 145% in anulanterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO