Bănci și Asigurări

Prognoza Commerzbank: Real-estate-ul european ar putea deveni o nouă bulă imobiliară gata să explodeze

Prognoza Commerzbank: Real-estate-ul european ar putea...

Autor: Iulian Tenchiu

01.06.2019, 19:33 11549

Zona euro este expusă riscului unei noi bule imobiliare, ca urmare a politicii monetare expansioniste din  venite din partea Băncii Centrale Europene, au avertizat analiştii Commerzbank,scrie CNBC.

Consiliul BCE se reuneşte joi, 6 iunie, pentru a se decide asupra detaliilor celei de-a treia ediţii a programului operaţiunilor de refinanţare pe termen lung (TLTRO-III), o serie de operaţiuni ale Eurosistemului care oferă finanţare instituţiilor de credit pentru perioade de până la patru ani.

TLTRO oferă finanţare pe termen lung în condiţii atractive băncilor pentru a le încuraja să împrumute capital în folosul economiei.

Banca Centrală Europeană s-a confruntat cu cereri venite din anumitor sectoare al pieţei pentru aplicarea unor măsuri stimulative prompte care să ajute economia europeană aflată în declin. Cea de a treia ediţie a TLTRO, reprezintă o continuare a discursului monetar expansiv pe care banca BCE îl susţine.

„Având în vedere inflaţia de bază scăzută, unele politici sunt adesea livrate în mod gratuit”, au afirmat economiştii din cadrul Commerzbank, Dr. Ralph Solveen şi Dr. Jorg Kramer.

Commerzbank a subliniat că preţurile locuinţelor au crescut rapid în majoritatea economiilor din zona euro, inclusiv în economiile mari precum Germania, Belgia şi Franţa. Cu o creştere de aproximativ 4,5% în cursul anului 2018, Germania a fost puţin peste media în ceea ce priveşte creşterea preţurilor la locuinţe, în timp ce Slovenia şi Letonia au înregistrat creşteri de două cifre, iar Portugalia, Olanda şi Luxemburg au crescut cu marcat creşteri de 50%.

Cu toate acestea, analiştii de la Commerzbank anticipează că ratele dobânzilor BCE vor rămâne pe un teritoriu negativ pentru viitorul previzibil, sporind în continuare ameninţarea unei bule imobiliare.

„Raportul dintre preţurile locuinţelor şi chirii, este o măsură frecvent utilizată pentru evaluarea imobilelor, iar preţurile au crescut cu mai mult de 10% de la începutul anului 2015. Acestea sunt cu 5% mai slabe decât ceea ce s-a înregistrat în 2008, atunci când în unele ţări din zona euro s-au format bule imobiliare de proporţii considerabile”, au mai spus experţii Commerzbank.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO