Bănci și Asigurări

Prognoză surprinzătoare Coface: Inflaţie de 0,3% şi deficit bugetar de 2,5%

Prognoză surprinzătoare Coface: Inflaţie de 0,3% şi...

Autor: Raluca Ghinea

16.10.2015, 14:05 1466

În conditiile în care inflatia este negativă, iar bugetul consolidat este pe excedent (plus 1% din PIB) Coface vine cu o prognoza surprinzătoare. Coface România estimează pentru acest an o inflaţie de 0,3% şi un deficit bugetar care va atinge 2,5% din PIB, raportat la o creştere economică de 3,3%, şi apreciază că situaţia economică s-ar îmbunătăţi în condiţiile reducerii economiei subterane şi unei mai bune gestionări a companiilor de stat.

"O îmbunătăţire a situaţiei economiei României va depinde şi de reducerea evaziunii fiscale care este legată de economia subterană, estimată la 30% din PIB şi de o gestionare mai bună a companiilor de stat, de multe ori generatoare de pierderi", se arată într-o analiză a Coface.

Pe de altă parte, numărul insolvenţelor s-a redus anul trecut cu 27,9% faţă de anul precedent, însă rata insolvenţelor din România rămâne cea mai mare din Europa Centrală şi de Est, de 4,5%, faţă de media de 1,1% din regiune.

Coface notează că reducerea contribuţiilor sociale, a TVA pentru alimente de la 24% la 9%, reevaluarea pensiilor şi a salariilor din sectorul public vor stimula cererea internă şi consumul, ca urmare a creşterii veniturilor.

"Totuşi, în ciuda performanţei mai bune a sectoarelor dependente de consum, companiile din sectorul retail sunt printre cele mai afectate de insolvenţe în 2015. Astfel, ponderea acestora în totalul falimentelor este de 23%. De remarcat este faptul că acest procent este şi un rezultat al numărului mare de unităţi care vând cu amănuntul în structura de ansamblu a companiilor româneşti", se subliniază în raport.

Totodată, sectorul de business este afectat de termenele lungi de plată a facturilor, de până la 90 de zile.

Coface apreciază că investiţiile în sectorul public vor continuă să rămână destul de scăzute, din cauza complicaţiilor birocratice pentru accesarea fondurilor europene disponibile şi a lipsei unei structuri locale adecvate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO