Bănci și Asigurări

Programul Noua Casă continuă şi în 2022, suma alocată de către stat fiind de 2 mld. lei: Cât costă, cine poate aplica, de ce se invalidează unele dosare

Programul Noua Casă continuă şi în 2022, suma...

Autor: Roxana Rosu

14.02.2022, 13:00 4708

Programul Noua Casă continuă şi în 2022, iar Fondul Naţiona de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a elaborat un ghid pentru persoanele care vor să ia împrumuturi pentru achiziţia unei locuinţe.

Creditele NOua Casă se acordă în lei, pentru achiziţia unei singure locuinţe, iar valoarea maximă a creditului este de 66.500 euro (pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%) sau 119.000 euro  pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

Durata maximă este de 30 de ani.

Dobânda este variabilă, calculată în funcţie de Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de maxim 2%.

Garanţiile constau în ipoteca de rang I în favoarea băncii şi a statului asupra imobilului achiziţionat prin credit, ipotecă mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la banca finanţatoare, depozit colateral constituit în favoarea băncii şi valabil pe întreaga durată a finanţării, reprezentând contravaloarea primelor 3 rate de dobândă.

Creditul paote fi solicitat de persoane care:

- fie nu deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul/soţia nicio locuinţă, indiferent de modul în care a fost dobândită;

- fie deţin în proprietate cel mult o locuinţă, cu o suprafaţă utilă mai mică de 50 mp, dar care nu a fost achiziţionată prin programul Prima Casă.

Programul nu are limită de vârstă şi poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viaţă, dacă îndeplinesc amândoi criteriile de eligibilitate.

Dacă unul dintre soţi este sau a fost beneficiar al Programului, cu consultanţă din partea băncii, există posibilitatea de a accesa creditul Noua Casă doar soţul care îndeplineşte condiţia legată de accesarea unei singure locuinţe în cadrul Programului şi care va avea calitatea de împrumutat, celălalt având doar calitatea de garant/ coplatitor. 

Comisionul anual de garantare către FNGCIMM este de 0,3%, stabilit anual de MFP şi calculat la sold. Pentru locuinţele de până în 70.000 euro, comisionul se aplică la 50% din soldul creditului, iar pentru cele ce trec de 70.000 euro, comisionul se aplică la 60% din soldul creditului. Alte costuri: prima de asigurare a imobilului, taxele notariale pentru cumpărarea locuinţei.

Cele mai frecvente motive de invalidare sunt legate de:

  • lipsa documentelor obligatorii (o listă a acestora o găsiţi pe www.fngcimm.ro),
  • documente expirate sau ilizibile,
  • informaţii completate greşit în aplicaţie etc.

Vedeti aici Ghidul complet

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO