Bănci și Asigurări

Programul "Prima Casă" se modifică. Riscul va fi împărţit între bănci şi stat

Programul "Prima Casă" se modifică. Riscul va fi împărţit între bănci şi stat

Autor: Claudia Medrega

22.03.2011, 15:28 73

Autorităţile analizează cu băncile posibilitatea împărţiriiriscului între stat şi institutiile de credit în cadrul programului"Prima casă", fără a fi schimbate condiţiile legate dedobânzi, potrivit premierului Emil Boc.

"Vom dubla numărul beneficiarilor prin dublarea plafonului actual al garanţiilor, se deblochează garanţiileacordate de stat. Dacă băncile acceptă această variantă, vor mai fiîncă 1,5 mld. euro în sistem. Băncile să suporte 50% din garanţieşi statul 50%. La 1,5 mld. euro garanţii se pot adăuga încă 1,5mld. euro ", a spus Boc după întâlnirea avută la Ministerul Finanţelor cureprezentanţii băncilor comerciale.

În prezent, statul îşi asumă întregul risc, creditele bancareacordate pentru cumpărarea unei locuinţe prin programul "Prima Casă" fiindgarantate în totalitate de stat.Preluarea de către bănci a uneipărţi din riscul aferent acestor garanţii este opţională, iar contractele de creditarevor fi modificate doar între bănci şi Fondul de Garantare, fără a afecta clienţii, potrivitpremierului.

În ianuarie Guvernul a decis ca programul PrimaCasă să continue şi în acest an, cu acelaşi nivel alcuantumului garanţiei de stat, în limita unui plafon total degaranţii de 200 mil. euro. Plafonul a fost deja epuizat înproporţie de 50%.

Plafonul garanţiilor care pot fi emise în 2011reprezintă diferenţa neutilizată la finele anului 2010 din plafonulde 1,7 mld. euro alocat programului "Prima Casă" în 2009-2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO