Bănci și Asigurări

Proiect: conducerea ASF să fie demisă dacă raportulde activitate este respins de Parlament

Proiect: conducerea ASF să fie demisă dacă raportulde...

Autor: Mediafax

16.12.2019, 00:00 407

Deputatul PNL Laurenţiu Leoreanu a depus la Camera Deputaţilor un proiect prin care Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) e obligat să prezinte anual Parlamentului un raport de activitate, iar în cazul în care e respins de Legislativ atunci conducerea instituţiei să fie demisă. În prezent ASF nu are preşedinte, după ce Leonardo Badea a ajuns în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale. 

Potrivit deputatului liberal, principalul rol al ASF este acela de a garanta stabilitatea pieţelor financiare nonbancare şi apărarea drepturilor asiguraţilor, iar, în acest context, numirea şi activitatea membrilor Consiliului ASF trebuie să dovedească „cel mai înalt nivel de profesionalism“.

„De-a lungul timpului nu au lipsit acuzaţiile de politizare la adresa Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), iar profesionalismul membrilor a fost deseori contestat.

De aceea, în contextul în care principalul rol al ASF este acela de a asigura stabilitatea pieţelor financiare nonbancare şi apărarea drepturilor asiguraţilor, numirea şi activitatea membrilor Consiliului ASF trebuie să dovedească cel mai înalt nivel de profesionalism. În acest cadru, am depus un proiect de lege care îşi propune să facă din ASF o instituţie mai responsabilă şi profesionistă“, a afirmat Laurenţiu Leoreanu, printr-un comunicat de presă. Astfel, iniţiativa legislativă impune Consiliului ASF, forul de conducere al instituţiei, obligaţia de a prezenta Parlamentului, anual, un raport de activitate, măsură menită a aduce un plus de transparenţă decizională în activitatea ASF.

În plus, în cazul în care raportul este respins de Parlament, conducerea ASF este automat demisă, în bloc, ca formă de asumare a eşecului de management. Totodată, propunerea legislativă impune studii superioare de specialitate, în domeniul financiar, pentru membrii Consiliului ASF, potrivit sursei citate. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO