Bănci și Asigurări

Proiectul de amânare a ratelor la bancă. Decizia guvernului de a nu aproba măsura încă i-a surprins şi pe bancheri, care preferă totuşi să discute fiecare caz în parte decât să existe o decizie generală

Proiectul de amânare a ratelor la bancă. Decizia...

Autor: Roxana Rosu

12.04.2022, 12:52 248

Măsura de amânare a plăţii ratelor bancare pentru 12 luni nu a fost inclusă în pachetul de sprijin anunţat luni de Guvern, premierul Nicolae Ciucă declarând că nu a fost luată o deciziei în acest sens, în timp ce ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a precizat că se mai discută despre această măsură cu sistemul bancar.

Pe de altă parte, băncile ar prefera ca amânarea ratelor să fie discutată punctual, pe fiecare caz în parte, mai degrabă decât să existe o hotărâre generală.

Proiectul de amânare a plăţii ratelor la bancă a fost susţinut şi creionat de Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, iar decizia de amânare a adoptării ei de către Guvern a fost o surpriză pentru bănci, discuţiile cu autorităţile învârtindu-se în jurul provizionării împrumuturilor amânate.

La precendenta amânare, care a fost aprobată de Comisia Europeană şi de European Banking Authority, băncile nu trebuia să facă provizioane pentru împrumuturile amânate. Acum situaţia s-a schimbat, iar o amânare generalizată, printr-o hotărâre de Guvern, ar fi pus băncile în situaţia de a fi nevoite să facă provizoane destul de mari şi să-şi diminueze capitalul.

Băncile susţin că nu este nevoie de o hotărâre generală, ci fiecare bancă în parte poate analiza fiecare caz care apare.

La precendenta amânare, 11% din creditele pentru companii şi persoane fizice au fost amânate.

„Este o măsură pe care am discutat-o împreună cu ministrul de Finanţe. În acest moment, datele pe care am reuşit să le analizăm ne-au dus către această decizie la nivelul coaliţiei, să continuăm să analizăm să vedem cât de benefică este pentru populaţie şi mediul de afaceri. Este o amânare a deciziei”, a spus Nicolae Ciucă.

La rândul lui, Adrian Câciu, a anunţat că măsura a rămas în discuţie, dar se discută încă cu băncile în ceea ce priveşte împărţirea costurilor. ”Amânarea ratelor nu reprezintă o scutire de rate şi de dobânzi, drept pentru care modul în care, la finalul acestei amânări, în context de creştere a dobânzilor, ar fi resimţită măsura, ne-a făcut să analizăm în continuare împreună cu sistemul bancar pentru a găsi soluţii mai bune pentru cetăţeni şi mai ales pentru companii”, a spus Câciu.

Potrivit premierului Nicolae Ciucă, pachetul Sprijin pentru România are o valoare de 17,3 miliarde de lei, aproximativ 52% din valoare fiind asigurată din fonduri europene, iar 48% de la bugetul de stat, şi acoperă trei direcţii, respective susţinerea economiei, realizarea coeziunii sociale şi asigurarea solidarităţii între generaţii. Unele măsuri vor intra în vigoare de la 1 mai.

El a anunţat că măsura care vizează acordarea a 50 de euro la fiecare 2 luni pentru anumite categorii sociale va intra în vigoare de la 1 iunie.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO