Bănci și Asigurări

Proprietarii care şi-au asigurat casele de frica amenzii nu îşi mai prelungesc contractele

Proprietarii care şi-au asigurat casele de frica amenzii nu îşi mai prelungesc contractele

Marius Bulugea, directorul general al PAID: Nu ştim sigur câte dintre poliţele care expiră sunt înlocuite cu asigurări facultative. Se întâmplă însă un fenomen destul de grav, în sensul că oamenii nu mai încheie deloc poliţe după ce a trecut toată agitaţia din jurul amenzii pe care o primeşti dacă nu eşti asigurat.

Autor: Ciprian Botea

05.10.2011, 18:19 2173

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), compania care vinde poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor, avea la sfârşitul săptămânii trecute aproximativ 791.000 de poliţe în portofoliu, în scădere de la un vârf de aproape 730.000 de poliţe la începutul lunii august.

"Nu ştim sigur câte dintre poliţele care expiră sunt înlocuite cu asigurări facultative. Se întâmplă însă un fenomen destul de grav, în sensul că oamenii nu mai încheie deloc poliţe după ce a trecut toată agitaţia din jurul amenzii pe care o primeşti dacă nu eşti asigurat. Noi trimitem companiilor membre listele cu asiguraţii ale căror poliţe expiră cu câteva săptămâni înainte", a declarat Marius Bulugea, directorul general al PAID.

El spune că portofoliul companiei scade deoarece rata de reînnoire a poliţelor care ajung la maturitate este de circa 20%. Vân­zările noi înregistrate în ultimele două luni au fost însă mai mari comparativ cu perioada august-sep­tem­brie 2010, susţine Bu­lugea. Totuşi, media zil­nică a vânzărilor noi din lunile august şi sep­tem­brie a scăzut de două-trei ori comparativ cu luna iunie şi prima jumătate a lunii iulie. Astfel, în ultimele două luni au fost emise mai puţin de 2.000 de poliţe pe zi, după ce în iunie şi iulie se vindeau 5.000-6.000 de poliţe pe zi.

Asigurarea obligatorie a locuinţelor este reglementată prin lege, iar proprietarii care nu sunt asiguraţi riscă o amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei. Primăriile au posi­bili­ta­tea de a amenda proprietarii care nu deţin o poliţă de asigurare valabilă abia din luna au­gust a acestui an, după ce termenul de apli­care a legii a fost amânat de mai multe ori. Nimeni nu a fost amendat însă până acum.

"Nu am primit vreun semnal că vreo primărie ar fi dat deocamdată amenzi. S-au trimis însă somaţii, ceea ce înseamnă chel­tuieli suplimentare pentru administraţiile locale", a precizat Bulugea.

Cele 790.000 de poliţe de asigurare obli­ga­torie acoperă 9,5% din numărul total al ca­selor şi apartamentelor din România. Alte peste două milioane de locuinţe sunt însă asigurate prin poliţe facultative. Proprietarii care au încheiat o poliţă facultativă nu tre­buie să mai încheie şi una obligatorie, dacă po­liţa facultativă acoperă şi daunele pro­vo­cate de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren, adică riscurile asigurate printr-o asigu­rare obligatorie. O poliţă obligatorie costă 10 sau 20 de euro în funcţie de tipul materialului din care este construită locuinţa asigurată. Suma asi­gu­rată este de 10.000 şi respectiv 20.000 de euro, fără să depăşească însă va­loarea reală a casei. Poliţele facultative costă, de obicei, mai mult deoarece acoperă riscuri suplimentare, cum ar fi incendiu.

Discuţia care s-a creat în ultimii ani pe marginea asigurării obligatorii a locuinţelor a impulsionat şi vânzările de asigurări facul­tative, mai ales că multe companii au creat produse cu tarife mici. Asigurătorii membrii UNSAR - care deţin împreună trei sferturi din piaţă - au raportat după primele şase luni o creş­tere cu 23% a vân­ză­rilor de poliţe property, până la 477 milioane de lei (peste 410 mil. euro).

PAID este deţinută de 13 asigurători, prin re­ţea­ua de distribuţie a cărora sunt vândute poliţele obli­ga­torii. Mai multe grupuri străine, cum ar fi Allianz sau Vienna Insurance Group, nu au intrat în acţionariatul PAID, considerând că modelul de business al companiei nu este sustenabil. Cristian Constantinescu, fostul preşedinte al Allianz-Ţiriac, declara recent că PAID este practic o societate aflată în faliment tehnic.

Oficialii PAID susţin însă că asigurătorul este solvabil şi are lichidităţile necesare pentru a plăti orice daună apărută.

"Noi ne-am pregătit pentru daune de până la 300 mil. euro, ceea ce pentru porto­foliul actual este mai mult decât suficient. Avem un program de reasigurare la care parti­cipă 50 de grupuri de reasigurare. Reţinerea noastră proprie este de maximum 250.000 de euro", a spus Bulugea. PAID a plătit până acum 32 de despă­gu­bi­ri cu o valoare cumu­lată de 290.000 de lei (68.000 de euro), inclusiv două daune totale de 20.000 şi respectiv 9.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO