Bănci și Asigurări

Proprietarii de case, obligaţi să le asigure

14.07.2010, 23:47 26

Începând de astăzi toţi cei 8 milioane de proprietari delocuinţe vor fi obligaţi să le asigure, ceea ce va da startul uneiadevărate lupte între asigurători pentru clienţi.
Legea asigurărilor obligatorii pentru locuinţe se aplică de astăzi,iar asigurătorii au pentru prima dată acces la o bază de clienţiuriaşă: 8 milioane. Adevărata miză a intrării în piaţa asigurărilorobligatorii de locuinţe nu sunt încasările, care s-ar ridica lamaximum 150 mil. euro dacă toate casele ar fi asigurate, ciposibilitatea de a le vinde noilor clienţi şi alte tipuri deasigurări (cross-selling).
În această cursă s-au înscris 13 companii de asigurări: Groupama,Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe,Credit Europe, ABC, Certasig, City şi Platinum. Acestea fac partedin acţionariatul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor(PAID), compania care va emite poliţele obligatorii.
"Încercăm să împărţin teritoriul în mod echitabil întreasigurători, dar depinde şi de capacitatea fiecăruia", a declaratpentru ZF Radu Popescu, consilier în cadrul PAID.
Poliţa costă 10 euro pe an pentru casele din chirpici şi 20 de europentru cele cu structură rezistentă din beton sau lemn. MembriiPAID estimează că numai 20% din proprietarii de locuinţe vorcumpăra asigurarea în primul an. Asigurătorii vor avea nevoie desute de mii de agenţi pentru a ajunge la clienţi, la fel cum s-aîntâmplat la lansarea pensiilor private, mai ales în zonele rurale,acolo unde nu există sucursale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO