Bănci și Asigurări

Protecţia consumatorilor a amendat o bancă cu 150.000 de lei din cauza practicilor comerciale ilegale

Autor: Mediafax, Claudia Medrega

15.03.2019, 00:00 234

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a sancţionat contravenţional una dintre băncile din România, cu o amendă în valoare de 150.000 de lei, din cauza încălcării prevederilor legale referitoare la practicile comerciale, precum şi pentru afectarea intereselor consumatorilor.

A fost aplicată măsura complementară intitulată „Restituirea sumelor de bani percepute nejustificat pentru întreg portofoliul de credite cesionat de către banca în cauză, reprezentând dobânzi, dobânzi penalizatoare, penalităţi calculate şi reţinute“. În cazul altei instituţii financiar-bancare, ANPC a constatat faptul că prin perceperea, la întreg soldul creditului, a dobânzilor penalizatoare prevăzute în contract, pe perioada executării, aceasta a prestat servicii prin care au fost afectate interesele economice ale consumatorilor.

Amenda aplicată în urma controalelor s-a ridicat la 30.000 lei. În domeniul financiar, o altă direcţie abordată a fost cea a insolvenţei persoanelor fizice. De la 1 ianuarie 2018 şi-a început activitatea Direcţia de insolvenţă a Persoanelor Fizice, structurată pe 42 de comisii la nivel teritorial şi o comisie centrală. În paralel cu campaniile în scop informativ pentru public, care vor continua pe parcursul acestui an, s-a acordat consiliere debitorilor care au solicitat deschiderea procedurii de insolvenţă pe bază de plan de rambursare a datoriilor sau procedurii simplificate de insolvenţă. Astfel, au fost înaintate deja primele 28 de cereri de deschidere a procedurii de insolvenţă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO