Bănci și Asigurări

Protectia Consumatorului standardizeaza panourile de afisare a cursului la casele de schimb

Panourile exterioare vor fi monocolore si vor contine cotatii cel putin pentru euro, dolar, lira sterlina si francul elvetian

14.07.2009, 19:32 249

Casele de schimb valutar va trebui sa afiseze cotatiile utilizate dupa un model prestabilit, iar cursul va reflecta si eventaulele comisioane percepute, potrivit unui ordin al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, intrat in vigoare de ieri.
"Daca operatorul economic percepe comision pentru operatiunile de schimb valutar, cursurile de schimb afisate pe panoul unic de la exteriorul casei de schimb vor include si comisioanele practicate", potrivit ordinului ANPC.
Totodata, ordinul prevede obligatia afisarii separate, doar in interiorul casei de schimb valutar, a cursurilor practicate pentru operatiunile de schimb valutar cu monede sau bancote uzate, rupte sau iesite din uz, vouchere sau cecuri de calatorii.
"Pana acum, aceasta prevedere nu exista, clientii putand fi usor pacaliti prin modul de afisare a numeroaselor cursuri", potrivit ANPC.
Astfel, ANPC a creat un model unic de afisare a cursurilor pe panoul exterior, pentru fiecare valuta cursurile de cumparare si respectiv de vanzare fiind afisate alaturat, pe aceeasi linie. In ordine, pe panou vor aparea cotatiile pentru euro, dolarul american, lira sterlina si francul elvetian.
In cazul in care casa de schimb ofera cotatii si pentru alte valute, acestea vor fi afisate dedesubtul celor prevazute in ordinul ANPC.
Panoul unic exterior pe care sunt afisate cotatiile va fi monocolor, fara degradeuri sau alte insemne grafice sau culori pe care informatiile privind vanzarea si cumpararea de valuta sa fie indicate in mod vizibil si intr-o forma usor de citit.

Cerinte clare si pentru formularul de acceptare a tranzactiei
Totodata, casa de schimb va trebui sa furnizeze clientului un formular de acceptare a tranzactiei, care va contine obligatoriu informatii privind denumirea operatorului economic, numele consumatorului si datele sale de identificare, suma tranzactionata si suma ce urmeaza a fi incasata de consumator, data emiterii si semnaturile.
Formularul trebuie sa fie tiparit pe o foaie format A5, cu litere de marime de cel putin 10 puncte tipografice. Casa de schimb va tipari doua exemplare, dintre care unul il va pastra si unul il va inmana clientului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO