Bănci și Asigurări

Provizioanele mai mici au lăsat Piraeus cu un profit de 6,4 mil. euro în S1

Cătălin Pârvu, CEO al Piraeus Bank. Foto: Silviu Matei

Cătălin Pârvu, CEO al Piraeus Bank. Foto: Silviu Matei

Autor: Ciprian Botea

02.09.2014, 00:04 360

Piraeus Bank, un jucător de talie medie controlat de grupul elen cu acelaşi nume, a obţinut un profit brut de 6,4 mil. euro în primul semestru, de două ori mai mult faţă de rezultatul raportat pe tot parcursul anului trecut, pe fondul costurilor mai mici cu provizioanele de risc. Banca anunţase un profit brut de circa 3,3 mil. euro în 2013.

„Rezultatul a fost susţinut de scăderea portofoliului de credite neperformante şi reducerea costurilor de provizionare, de evoluţiile pozitive înregistrate pe zona corporate şi IMM, precum şi de avansul realizat în activitatea de atragere de resurse“, a declarat Cătălin Pârvu, CEO al Piraeus Bank.

WikiZF: Profilul companieiPiraeus Bank

Banca-mamă de la Atena anunţase la finalul săptămânii trecute că filiala locală şi-a redus rata creditelor neperformante de la 35% în martie la 29% la jumătatea anului. Pârvu declara în luna iunie că banca a vândut credite neperformante, în special credite de consum, în valoare de peste 100 mil. euro către companiile specializate în recuperarea de creanţe.

Piraeus avea un volum total de credite de 1,5 mld. euro la finalul lunii iunie, în creştere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, în timp ce depozitele au crescut cu 17% în ultimul an şi au ajuns la 1,1 mld. euro. Piraeus a reuşit această performanţă în condiţiile în care plăteşte încă dobânzi la depozite peste media pieţei.

Toate băncile cu acţionariat elen se află sub presiunea acţionarilor de a-şi reduce dependenţa de finanţarea externă în favoarea atragerii de resurse locale. Grupul Piraeus se află într-un proces de revizuire a operaţiunilor internaţionale, dar oficialii de la Atena spun că piaţa românească rămâne strategică.

„Evoluţia Piraeus Bank România este o reuşită care confirmă decizia noastră de a rămâne în România pe termen lung şi care ne face să ne dorim extinderea pe piaţa locală“, a declarat Iannis Kyriako­poulous, general manager al Piraeus Bank Group.

Banca locală administra active de 2,05 mld. euro în iunie, în creştere cu 15%, o parte din avans fiind datorată integrării de anul trecut a unei părţi din businessul fostei ATE Bank.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO