♦ La UniCredit Bank România, plasată pe locul 7 în topul băncilor mari după active, lucrau anul trecut aproape 3.000 de angajaţi (2.964 angajaţi cu normă întreagă), în timp ce la Alpha Bank România, plasată pe locul 9 în topul după active, erau 2.085 de angajaţi, potrivit rapoartelor financiare ale băncilor ♦ Ce se va întâmpla cu cei peste 2.000 de angajaţi ai Alpha Bank România? Câţi dintre angajaţii şi câţi dintre clienţii Alpha Bank vor rămâne la banca rezultată după fuziunea cu UniCredit?
Italienii de la UniCredit cumpără Alpha Bank România de la greci, tranzacţia de preluare a pachetului majoritar de acţiuni fiind finalizată, iar în perioada următoare se va derula procesul de integrare, fuziunea prin absorbţie fiind estimată pentru a doua jumătate a anului 2025. Concret, UniCredit a achiziţionat de la Alpha International Holdings un pachet de acţiuni reprezentând 90,1% din Alpha Bank România. Iar grecii de la Alpha Holdings vor primi circa 255 mil. euro şi 9,9% din capitalul social al entităţii nou create pe piaţa din România.
Această fuziune aduce şi o serie de provocări şi de întrebări. În general, tranzacţiile de fuziuni şi achiziţii aduc provocări pe mai multe planuri având în vedere complexitatea lor nu doar sub aspectul elementelor tehnice sau ce ţin de cadrul legal, ci şi din punct de vedere organizaţional având un impact mare din perspectiva resurselor umane. Iar aglomerarea finalizării mai multor fuziuni în sistemul bancar românesc amplifică presiunea asupra angajaţilor din bănci şi bulversează piaţa muncii, după cum au susţinut specialiştii în resurse umane.
Dar cum arată cele două bănci - UniCredit Bank România şi Alpha Bank România - din perspectiva unor indicatori precum active, numărul de angajaţi, credite, depozite, venituri, profit?
Privind situaţia celor două bănci care fuzionează se observă că UniCredit Bank România, subsidiara de pe piaţa locală a grupului italian cu acelaşi nume, ocupă locul 7 în topul celor mai mari bănci după active, în timp ce Alpha Bank Romania se plasează pe locul 9.