Bănci și Asigurări

PSD a găsit nişte oameni: Noii şefi ai ASF Leonardo Badea şi Ovidiu Wlassopol, votaţi azi în Parlament, după avizul din comisii. Salariul celor doi se apropie de 13.000 de euro pe lună pentru fiecare

Leonardo Badea, propunerea pentru şefia ASF, ar urma să ocupe această poziţie numai un an şi jumătăte cât a mai rămas din mandatul lui Mişu Negriţoiu. Salariul este de aproximativ 13.000 de euro pe lună.

Leonardo Badea, propunerea pentru şefia ASF, ar urma să ocupe această poziţie numai un an şi jumătăte cât a mai rămas din mandatul lui Mişu Negriţoiu. Salariul este de aproximativ 13.000 de euro pe lună.

Autor: Anelis Baciu

28.06.2017, 00:05 992
Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului României va vota azi numirea lui Leonardo Badea, actualul preşedinte al comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, în funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), precum şi numirea lui Ovidiu Răzvan Wlassopol în funcţia de prim-vicepreşedinte al autorităţii.

Cei doi au primit luni aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate. PSD se grăbeşte să numească şefii la ASF în condiţiile în care fără preşedinte şi prim-vicepreşedinte acti­vi­tatea supraveghetorului pieţei de asigurări, pensiilor private şi piaţa de capital este blocată. Consiliul ASF poa­te fi convocat, conform regula­men­tului, doar de preşedinte sau prim-vice­preşedinte.

Totodată, graba PSD este justificată şi de apropierea vacanţei parlamentare, pre­cum şi de necesitatea finalizării normelor RCA care ar trebui să intre în vigoare la mijlocul lunii viitoare. Leonardo Badea, propunerea pentru şefia ASF, este al doilea preşedinte al Comisiei de buget-finanţe nominalizat la şefia supraveghetorului din asigurări, pensii private şi piaţa de capital, după Dan Radu Ruşanu. Ruşanu a fost preşedinte al ASF în perioada 2013-2014. El a demisionat de la şefia ASF după ce a a fost arestat şi cercetat în dosarul Carpatica Asig. Leonardo Badea, economist de profesie, ar urma să preia funcţia de preşedinte al ASF rămasă vacantă după revocarea lui Mişu Negriţoiu. Dacă va fi validat,  Leonardo Badea va rămâne în fruntea ASF până în toamna anului viitor, adică pe perioada rămasă din mandatul lui Negriţoiu. Leonardo Badea, în vârstă de 42 de ani, a preluat conducerea comsiei de buget şi finanţe la începutul acestui an, după plecarea lui Viorel Ştefan pe poziţia de ministru al finanţelor. Badea este deputat PSD de Dâmboviţa şi se află la al doilea mandat ca parlamentar, în legislatura precedentă fiind senator. Leonardo Badea este absolvent al Facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori din cadrul Universităţii Valahia din Târgovişte şi are un doctorat în contabilitate. Totodată, el este şi absolvent al Colegiului Naţional de Apărare.

Liviu Dragnea a anunţat la jumătatea lunii mai că îl va nominaliza pe Leonardo Badea pentru funcţia de preşedinte al ASF, însă potrivit surselor din piaţă Badea nu a primit cu mult entuziasm propunerea, fapt pentru care numirea a întârziat.

Potrivit surselor din piaţă, Badea ar fi renunţat cu greu la mandatul de patru ani de deputat pentru cel de doar un an la şefia ASF. Badea a declarat la finalul audierilor din comisiile reunite de buget şi economie din Parlament că preluarea conducerii ASF este o provocare.

„Este un mandat foarte scurt, de un an şi câteva luni, dar este o provocare.(...) Am luat-o ca pe o provocare importantă, să încercăm să creştem nivelul de încredere în ASF şi gradul de protecţie al consumatorului de produse şi servicii financiare. Este o provocare, în care intru cu mare încredere şi responsabilitate. Nu vin pentru o funcţie, ci pentru un proiect (...)î, a declarat Leonardo Badea.

Pentru funcţia de prim-vicepreşedinte a fost avizat Ovidiu Răzvan Wlassopol, fost consilier la fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi consilier al vicepreşedintelui ASF pe piaţa de capital Mircea Ursache. Fost jurnalist la Jurnalul Naţional şi ProTV, Wlassopol îl înlocuieşte în funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF pe Cornel Coca-Constantinescu care a preluat la finalul lunii mai poziţia de vicepreşedinte responsabil de piaţa de asigurări. Ovidiu Răzvan Wlassopol este soţul ministrului muncii Lia Olguţa Vasilescu. Pentru funcţia de prim-vicepreşedinte îşi depusese candidatura, dar ulterior şi-a retras-o şi Sorin Bota, deputat PSD şi vicepreşedinte al comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Camera Deputaţiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO