Bănci și Asigurări

PSD anunţă vineri pe cine propune viceguvernator BNR în locul lui Bogdan Olteanu

PSD anunţă vineri pe cine propune viceguvernator BNR...
02.03.2017, 00:05 844
Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat că mâine va avea loc o şedinţă a coaliţiei de guvernare în care se va stabili persoana care va fi susţinută politic de către coaliţie pentru funcţia de viceguvernator al BNR, vacantată ca urmare a demisiei lui Bogdan Olteanu.
 
„Vineri, la ora 10.00, la sediul PSD din Kiseleff, o să avem o şedinţă a coaliţiei şi acesta va fi unul din punctele de pe ordinea de zi a discuţiei: să stabilim când şi sper să stabilim şi pe cine am putea să susţinem acolo.”
 
PSD trebuie să facă cel puţin două numiri importante, una la vârful Băncii Naţio­nale şi o alta la al Autorităţii de Su­­praveghere Financiară (ASF) – aşa­dar un viceguvernator şi un vice­pre­şedinte.
 
În privinţa şefiei ASF, PSD aşteaptă demisia de bunăvoie a şefului instituţiei Mişu Negriţoiu, împotriva căruia Parla­men­tul trecut a demarat  procedura de înlocuire din funcţie, demers care nu a fost dus la capăt. La BNR trebuie găsit un înlocuitor pentru fostul vicegu­ver­nator Bogdan Olteanu, care a de­misionat în august trecut după ce a fost arestat sub acuzaţia de corupţie, faptă comisă înainte ca el să ajungă în conducerea BNR.
 
Olteanu fusese trimis în această poziţie de PNL, dar în actualele condiţii politice este greu de crezut că liberalii vor mai putea să-şi păstreze acest post – funcţiile în CA al BNR fiind împărţite potrivit algoritmului politic.
 
La vremea demisiei, copreşedintele PNL de la acel moment, Vasile Blaga, a declarat: „Ni se cuvine nominalizarea, există un algoritm parlamentar care a funcţionat întotdeauna, s-a respectat întotdeauna. Nu văd de ce nu s-ar respecta şi acum. Dar nu discutăm de nume acum, când va fi cazul”.
 
Încă de la demisia lui Olteanu, pre­şe­dintele PSD Liviu Dragnea afirmase că social-democraţii vor propune sau vor susţine o persoană care să aibă pre­gătire pentru postul de vice­guver­nator al Băncii Naţionale, adăugând că BNR nu este „instituţia PNL“. Vineri nu­mele acelei persoane urmează să fie anunţat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO