Bănci și Asigurări

Semnal de alarmă: PSD îi cere BNR-ului să folosească rezerva valutară pentru a controla fluctuaţiile de curs. „Singura instituţie abilitată să administreze controlat cursul Leu-Euro este Banca Naţională care dispune în prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro”

Semnal de alarmă: PSD îi cere BNR-ului să folosească...

Autor: Alex Ciutacu

24.01.2019, 18:06 4278

PSD, partidul de guvernământ, a răspuns joi acuzaţiilor adresate Guvernului, că din cauza lui a crescut cursul leu/euro, pieţele financiare pierzându-şi încrederea în cei aflaţi la putere.

„Cursul valutar nu poate şi nici nu trebuie să fie stabilit prin hotărâre de Guvern. Nu ar mai fi o piaţă liberă. Singura instituţie abilitată să administreze "controlat" cursul Leu-Euro este Banca Naţională care dispune în prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro ce îi permit să ţină sub control variaţiile de curs”, scrie PSD pe pagina oficială de Facebook a partidului.

Oficiali ai băncii naţionale, Adrian Vasilescu şi Dan Suciu, au spus că apariţia peste noapte a taxei bancare a dus la această creştere întrucât România a devenit în ochii pieţelor o ţară cu un risc mai ridicat iar credibilitatea autorităţilor este pusă la îndoială.

De la începutul anului, cursul leu/euro a crescut cu 2%, un procent extrem de ridicat având în vedere că pe tot anul 2018 creşterea a fost de numai 0,09%.

Guvernul PSD a aprobat pe 29 decembrie intorducerea unei taxe bancare al cărei nivel este legat de indicele de dobândă ROBOR, stabilit de băncile comerciale pe piaţa interbancară. Dacă ROBOR-ul este mai mic, băncile vor plăti o taxă mai mică, dacă ROBOR-ul depăşeşte un anumit nivel, taxa este mai mare.

Prin această Ordonanţă, Guvernul încearcă să reducă ROBOR-ul, care a crescut de la 2% în 2017 la aproape 3,5% în 201, iar în acelaşi timp să obţină bani la buget, suma estimată de a fi încasată de la bănci fiind de peste 3 miliarde lei.

Băncile au criticat această taxă, anunţând că îşi vor reduce investiţiile şi cheltuielile, iar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a calificat-o ca fiind „o trăsnaie”.

BNR a criticat legarea taxei bancare de ROBOR, ceea ce îi distruge băncii naţionale politica monetară. Şi alte ţări au avut şi au această taxă bancară, Austria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Marea Britanie, dar niciuna nu este legată de un indicator de dobândă.

Văzând că BNR este pusă cu spatele la zid prin legarea taxei bancare de ROBOR, ceea ce face ca instrumentul de dobândă pentru influenţarea politicii monetare să fie nul, investitorii au început să atace cursul, fiind nevoie chiar de intervenţia BNR prin vânzarea de valută pentru a mai tempera creşterea.

Joi, fiind zi liberă, piaţa valutară şi monetară nu a funcţionat, dar pe pieţele externe unde cursul valutar lei/euro se tranzacţionează, nivelul de curs a depăşit 4,76 – 4,77 lei pentru un euro.

Vineri, pieţele se aşteaptă să fie din nou un atac pe curs, şi se va vedea care este nivelul pe care va încerca să îl apere BNR.

BNR poate apăra cursul prin vânzare de valută sau prin absorbţia leilor din piaţă, cele două instrumente fiind puse în aplicare în ultima săptămână.

PSD şi Guvernul PSD/ALDE este pus la zid de bănci şi investitori financiari pentru această taxă bancară şi pentru încercarea de „naţionalizare” a Pilonului II de pensii, pilon care este unul dintre cei mai mari investitori în titlurile de stat şi acţiuni la bursa de la Bucureşti.

După apariţia taxei bancare, băncile şi clienţii lor au plusat pentru dobânzi mai mari ca să cumpere titluri de stat, iar Ministerul Finanţelor a fost nevoit să respingă multe oferte şi să ia mai puţini bani din piaţă.

Toată lumea aşteaptă acum apariţia bugetului de stat pe 2019, care are o întârziere de o lună de zile şi care ar trebui să arate care este necesarul de finanţare şi de refinanţare al statului, nivelul de creştere economică prognozată, nivelul veniturilor şi al cheltuielilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO