Bănci și Asigurări

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, spune că afirmaţia lui Darius Vâlcov vizavi de redefinirea ROBOR este „extrem de confuză”: „Nu ştiu în numele cui vorbeşte domnul Vâlcov”

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, spune că...

Autor: Alina Botezatu , Mediafax

04.02.2019, 16:38 1483

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), a afirmat, luni, că declaraţiile lui Darius Vâlcov, consilierul premierului pe economie, despre ROBOR sunt confuze şi denotă neclarităţi. 

„Nu ştiu în numele cui vorbeşte domnul Vâlcov, dar afirmaţia este extrem de confuză şi denotă mari neclarităţi în ceea ce priveşte piaţă interbancară. BNR va discuta cu Ministerul de Finanţe, în regim instituţional, toate chestiunile care implică OUG nr. 114/2018”, a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, contactat de Mediafax, referitor la declaraţiile lui Darius Vâlcov pentru Bloomberg.

Consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă a susţinut, într-un interviu pentru Bloomberg, publicat luni, că speră ca formula de calcul a ROBOR să fie modificată sau ca acest indice să dispară. Formula de calcul pentru toţi indicii ROBOR trebuie să fie modificată sau aceştia trebuie să dispară, a mai declarat Vâlcov, luni, pentru Bloomberg. Această schimbare va pune capăt unei situaţii în care băncile se împrumută între ele la costuri nejustificat de mici.

„Sper să obţinem o schimbare radicală a modului în care este calculat ROBOR sau chiar să îl vedem dispărut”, a spus Vâlcov, într-un interviu telefonic, acordat luni. „Se va lua o decizie împreună cu Banca centrală, care poate modifica regulile interne ale pieţei interbancare fără a solicita aprobarea parlamentară”.

Această declaraţie arată o schimbare în relaţia dintre Banca Naţională a României (BNR) şi Guvern, faţă de situaţia din ultimele şase săptămâni, când cele două instituţii s-au războit tocmai din acest motiv: ROBOR, în funcţie de care a fost stabilită taxa pe activele financiare ale băncilor.

Taxa pe activele financiare ale băncilor, care a fost introdusă de la începul acestui an, variază între 0,1% şi 0,5%, urcând la fiecare 0,5 puncte procentuale ale indicelui ROBOR mediu trimestrial peste 2%. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei, fiind calculat de Reuters şi afişat de BNR.

De asemenea, Vâlcov a sugerat, pentru Bloomberg, că Banca centrală poate colabora împreună cu băncile şi Guvernul pentru a împinge indicele ROBOR la sub 2%, un nivel sub care impozitul este 0% (zero).

În schimb, membrii Consiliului Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) au decis, luni, să fie creat un grup de lucru al Comitetului Tehnic al CNSM, format din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice (MFP) şi ai Băncii Naţionale a României (BNR), care să analizeze taxa pe activele financiare ale băncilor.

Consiliul general al CNSM s-a întrunit luni, în data de 4 februarie 2019, în şedinţă ordinară, conform unui comunicat de presă al acestuia. Astfel, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, şi Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-au întâlnit pentru prima dată în acest an pentru a discuta despre taxa pe activele financiare ale băncilor care a fost introdusă de la începul acestui an.

În cadrul şedinţei a fost prezentat studiul de impact, realizat de BNR, privind taxa pe active financiare asupra instituţiilor de credit, a activităţii de creditare şi a creşterii economice, introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene.

Noul grup de lucru va analiza acest studiu de impact, iar concluziile le va discuta în următoarea şedinţă a CNSM, programată în data de 18 februarie 2019.

În prezent, Consiliul general al CNSM este alcătuit din trei membri ai BNR şi doi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit site-ul instituţiei: Mugur Isărescu (Guvernatorul BNR şi preşedintele CNSM), Florin Georgescu (Prim-viceguvernatorul BNR), Liviu Voinea (Viceguvernatorul BNR, coordonator al activităţii de stabilitate financiară), Leonardo Badea (preşedintele ASF) şi Elena Doina Dascălu (Prim-vicepreşedinte al ASF).

Celor şase li se adaugă trei reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice (MFP): Eugen Orlando Teodorovici (ministrul), Attila György (secretar de stat responsabil cu coordonarea promovării cadrului legal aferent pieţelor financiare) şi Tiberiu Valentin Mavrodin (secretar de stat responsabil cu coordonarea managementului trezoreriei şi datoriei publice).

De asemenea, Petre Tulin, directorul general al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, participă la şedinţele Consiliului general al CNSM, dar nu are drept de vot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO