Bănci și Asigurări

Putem răsufla uşuraţi. Isărescu: Creditul devine în sfârşit un motor al creşterii economice

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a arătat că o parte din lichidităţi a fost folosită de bănci în procesul de creditare, evoluţia creditării depăşind creşterea economică.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a arătat că o parte din lichidităţi a fost folosită de bănci în procesul de creditare, evoluţia creditării depăşind creşterea economică.

Autor: Claudia Medrega

07.08.2018, 00:07 3825
Perspectiva scăderii inflaţiei anuale, creşterea dobânzilor pe piaţa interbancară, scăderea lichidităţii, apre­cierea monedei na­ţio­nale şi temperarea rit­mu­lui de creştere economică au de­terminat boardul BNR să menţină dobânda-cheie la 2,5% la cea de-a şasea şedinţă de politică monetară din acest an. În contextul deficitului de lichiditate din piaţă, BNR le-a dat ieri băncilor 10,5 mld. lei în prima operaţiune repo organizată în 2018, prin care banca centrală achiziţionează temporar titluri de stat aflate în portofoliul instituţiilor de credit oferindu-le lichiditate. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a arătat că o parte din lichidităţile băncilor a fost folosită în 2018 în procesul de creditare, evoluţia cre­ditării depăşind creşterea eco­nomică. În aceste condiţii creditul devine un motor al creşterii economice în contextul în care se diminuează impactul măsurilor fiscal-bugetare relaxate. „Noi am asistat la o cădere a intermedierii financiare, dar se pare că s-a produs punctul de cotitură. Să nu zicem hop totuşi până nu sărim gardul, pentru că avem o evoluţie a creditării care depăşeşte creşterea economică, bate spre 7%, creşterea va fi undeva la 4% anul acesta. Atunci, vom avea o creştere a intermedierii financiare. O parte din aceste lichidităţi încep să fie folosite în procesul de creditare, ceea ce este un lucru foarte bun“. Creditul acordat sectorului privat a înregistrat anul trecut creşteri de circa 5%, în condiţiile în care economia a făcut un salt de aproape 7% în 2017. Iar în prima jumătate a acestui an ritmul de creştere al creditării a depăşit 6% în termeni anuali, ajungând la 6,8% în iunie, în timp ce ascensiunea economiei s-a temperat. Majoritatea analiştilor au anticipat că BNR va decide să continue ciclul de întărire a politicii monetare, printr-o nouă majorare a ratei, până la 2,75%. Ultima majorare a dobânzii-cheie, până la 2,5%, a fost operată în luna mai. Rata anuală a inflaţiei şi-a stopat creşterea în luna iunie, rămânând la nivelul de 5,4%, deasupra intervalului de variaţie al ţintei de inflaţie. Iar noul scenariu al prognozei reconfirmă perspectiva scăderii ratei anuale a inflaţiei în trimestrul al treilea, în condiţiile menţinerii ei deasupra intervalului ţintei, urmată de coborârea ei mai pronunţată în ultimele luni ale anului curent spre limita superioară a intervalului-ţintă de 1,5-3,5%, anticipează membrii conducerii BNR. „Traiectoria anticipată a ratei anuale a inflaţiei se menţine pe coordonate cvasi-similare celor din prognoza precedentă pe termen scurt, dar uşor revizuită în sens descendent pe orizontul mai îndepărtat de timp“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO