Bănci și Asigurări

Puteţi lua credite liniştiţi: Cei care sunt responsabili de stabilitatea financiară a României consideră că nu este necesară acum restricţionarea creşterii creditului, dar cer monitorizarea evoluţiei dezechilibrelor structurale

Puteţi lua credite liniştiţi: Cei care sunt...

Autor: Roxana Rosu

12.09.2019, 17:01 320

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), întrunit în cea de-a patra şedinţă din acest an, a decis că îndatorarea totală la nivelul pieţei continuă să se menţină sub pragul de alertă şi recomandă BNR menţinerea ratei amortizorului anticiclic de capital la nivelul de 0%, nivel la care se află din ianuarie 2016..

Membrii CNSM au cerut şi monitorizarea atentă a evoluţiei dezechilibrelor structurale şi a îndatorării la nivel agregat şi sectorial.

Amor­­ti­zorul anticiclic de capital este un instru­ment macro­pru­denţial pentru pre­venirea şi limi­tarea creşterii exce­sive a cre­ditului şi a îndatorării sectorului ne­guvernamental.

Din Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) fac parte reprezentanţi BNR, ASF şi ai Guvernului, fiind condus de guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

De asemenea, Comitetul recomandă BNR să impună, începând cu data de 1 ianuarie 2020, pe bază individuală sau consolidată, după caz, un amortizor de capital aferent altor instituţii de importanţă sistemică (amortizorul O-SII), calculat pe baza valorii totale a expunerii la risc, fiecărei instituţii de credit identificate ca având un caracter sistemic pe baza datelor raportate pentru 31.12.2018.

Nivelul amortizorului pentru fiecare bancă sistemică urmează a fi publicat până la data de 1 decembrie 2019. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO