Bănci și Asigurări

PwC România susţine o reformă legislativă, bazată pe o analiză riguroasă care să permită competiţia, dar nu agreează rotaţia obligatorie

Autor: Claudia Medrega

27.09.2011, 17:27 248

Firma PwC, liderul pieţei de consultaţă şi audit din România, susţine în totalitate o reformă legislativă, bazată pe o analiză riguroasă, care să conducă la îmbunătăţirea calităţii serviciilor de audit şi să înlăture barierele din calea competiţiei din domeniu, spune Mircea Bozga, Partener, Servicii de Audit, Responsabil cu relaţia cu organismele de reglementare din cadrul PwC.

Comisia Europeană pregăteşte reglementări dure care vor forţa marile companii de audit, aşa-numitul grup "Big Four", să renunţe la operaţiunile de consultanţă şi să facă loc pe piaţă concurenţilor mai mici, potrivit unor documente citate de Financial Times. Proiectul, care va fi făcut public în noiembrie, stipulează că firmele cu afaceri mai mari de un miliard de euro sunt obligate să angajeze cel puţin două companii pentru audit, dintre care una trebuie să fie din afara Big Four - denumire dată celor mai mari patru companii de audit şi consultanţă PwC, Deloitte, Ernst&Young şi KPMG. Totodată, auditorii nu vor avea voie să lucreze pentru o companie mare pentru mai mult de nouă ani.

"Nu putem comenta pe marginea unui document care nu a fost încă publicat. Există evident învăţăminte care trebuie trase ca urmare a crizei financiare şi susţinem în totalitate adoptarea unei reforme legislative, bazată pe o analiză riguroasă, care să conducă la îmbunătăţirea calităţii serviciilor de audit şi să înlăture barierele din calea competiţiei din domeniu", spune Bogza.

Pe de altă parte, el afirmă că, din ceea ce se înţelege din materialele de presă care au tratat acest subiect, acest proiect de iniţiativă legislativă conţine un număr de propuneri (cum ar fi rotaţia obligatorie a firmelor de audit) despre care PwC nu consideră că nu sunt dovezi care să ateste că vor duce la îmbunătăţirea calităţii auditului şi pentru care a existat un sprijin extrem de redus în timpul consultărilor publice.

Firma PwC România se declară dispusă "să joace un rol activ" în procesul de dezbatere pe marginea acestei iniţiative legislative atunci când proiectul de act normativ va fi complet şi va fi publicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO