♦ City Insurance, fostul lider al pieţei asigurărilor, acum în faliment după ce spre finalul anului 2021 i-a fost retrasă licenţa de funcţionare, înregistra la vremea aceea circa 1,2 mld. lei pierderi ♦ În cazul Euroins, anul 2022 a însemnat o pierdere de aproape 1 mld. lei, pentru ca în final după evaluările ASF şi a lichiditaorului pierderile să se ducă chiar spre 5 mld. lei ♦ Ani de zile aceste pierderi îşi vor arunca umbra asupra pieţei RCA prin contribuţiile mai mari plătite de asigurători la FGA, dar şi prin tarifele mai mari plătite de români la poliţele RCA, precum şi prin reticenţa şi lipsa de încredere cu care au venit la pachet.
Puţini asiguraţi RCA ştiu că poliţa lor este mai scumpă cu 10% pentru a se acoperi pierderile de miliarde de euro provocate de City Insurance şi Euroins. Între timp, nimeni din conducerea celor două societăţi de asigurări nu a fost tras la răspundere, nici măcar ASF.
O privire detaliată asupra rezultatelor celor două companii ale căror falimente au şocat piaţa de asigurări şi piaţa financiară arată că în cazul Euroins, compania a avut 4 ani de pierderi înainte de a intra în faliment, iar City Insurance a avut doi ani de pierderi. Cum de au fost lăsate să funcţioneze cu pierderi aceste companii, având în vedere că orice companie care aparţine sistemului financiar-bancar, când declară pierderi înseamnă că se decapitalizează şi înseamnă că nu mai poate face faţă obligaţiilor? City Insurance, care a avut autorizaţia de funcţionare retrasă de către ASF în septembrie 2021, ulterior intrând în faliment în iunie 2022, a ajuns în această situaţie pentru că în primul rând vindea poliţele RCA sub tariful notificat pentru a-şi creşte cota de piaţă. Astfel, deficitul generat a fost de peste 1,2 mld. lei pentru că odată ce încasezi primele fără a constitui rezervele necesare şi fără a plăti efectiv daunele care apăreau pe baza poliţelor RCA emise, automat businessul era deja mort.