Bănci și Asigurări

Radu Gheţea, ARB: Băncile au trecut cu bine de „hopul“ IFRS, dar vine Basel III

Radu Gheţea, ARB: Băncile au trecut cu bine de „hopul“ IFRS, dar vine Basel III

Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor

Autor: Claudia Medrega

06.04.2012, 00:05 1657

Băncile au trecut cu bine de "hopul" trecerii la standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS), iar după primul trimestru rezultatele vor fi raportate pe această metodologie, a declarat Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

"Cred că nu fac o gafă să spun că avem certitudinea că toate băncile comerciale au trecut cu bine de acest important hop. Toate băncile comerciale din România, după primul trimestru, vor raporta corect rezultatele conform standardelor interna­ţionale de raportare financiară. Nu a fost deloc simplu."

Anul 2011 a fost ultimul an de raportare a rezultatelor băncilor conform contabilităţii româneşti (RAS), din acest an raportările realizându-se pe standardele internaţionale.

Şeful ARB a arătat că datorită modului unitar de raportare nu vor mai exista dubii privind modul de prezentare a rezultatelor, urmând să existe comparabilitate inclusiv cu sistemul bacar internaţional. Potrivit datelor centralizate de BNR, sistemul bancar şi-a îmbunătăţit semnificativ rata de provizionare odată cu trecerea la IFRS, eliberând circa o treime (2,3 mld. euro) din provizioanele constituite după regulile contabile româneşti. Sumele eliberate în ianuarie acoperă de zece ori întreaga pierdere cumulată pe ultimii doi ani, iar dacă ar fi tratate de toate băncile ca profit distribuibil, ar rezulta cel mai mare câştig anual din istoria sistemului.

În ceea ce priveşte trecerea la noile reglementări Basel III privind capitalul băncilor, începând din 2013, Gheţea a avertizat că dacă acestea vor fi implementate în forma actuală din directivă "ar putea conduce la scăderea apetitului pentru creditarea IMM de către băncile comerciale", având în vedere că firmele mici şi mijlocii vor fi considerate cu risc maxim.

"Vorbim de globalizare, de faptul că sistemul bancar se va restrânge. S-au făcut tot felul de presupuneri... că o să avem numai patru bănci, că o să avem numai şase bănci. Întrebarea este câte IMM o să avem. Şi pe cine mai credităm dacă, practic, băncile mici, cele locale, nu vor mai avea posibilitatea conform noilor reguli să facă creditarea IMM. Băncile cu capital foarte solid şi foarte mare îşi vor permite să facă creditarea, dar băncile mici nu îşi vor mai permite, în opinia noastră... cel puţin în acest moment", a explicat Gheţea la o conferinţă organizată la BNR pe tema Basel III.

Şi Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank a spus că sunt multe semne de întrebare legate de impactul Basel III asupra sistemului financiar şi asupra economiilor, noul acord ridicând dificultăţi la nivel de implementare.

Acordul Basel III cere băncilor o rată de adecvare a capitalului de cel puţin 7% până în 2019, în timp ce la nivel european s-a luat decizia atingerii unui prag de 9% până la sfârşitul lunii iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO