Bănci și Asigurări

Radu Gheţea, preşedinte al Consiliului de administraţie CEC Bank: „Anul acesta vom raporta un profit istoric de 100 de milioane de euro”

Conferinţa ZF la 20 de ani

Radu Gheţea, preşedinte al Consiliului de...

Autor: Florentina Niţu

16.11.2018, 12:38 762

În ultimii 20 de ani sistemul bancar din România a suferit transformări majore, băncile comerciale au ajuns la nivelul celor din Vest şi pot fi comparate atât din punct de vedere calitativ, cât şi cantitativ cu cele din Europa, datorită expertizei şi experienţei pe care o pun la dispoziţia clienţilor, spune Radu Gheţea, preşedinte al Consiliului de administraţie CEC Bank, prezent la evenimentul ZF „Ce am făcut în ultimii 20 de ani?”. CEC Bank este cea mai mare bancă deţinută de statul român.

„Băncile comerciale şi-au pus amprenta asupra economiei. Sunt mândru ca România a ajuns la un nivel calitativ şi cantitativ compativ cu cel din Vest, cu cel din Europa. Colaborararea dintre străini şi români a fost una deosebită şi a ajutat la majorarea investiţiilor din domeniu. Fără bănci străine, ERSTE, BRD, Raiffeisen, Bancpost nu am fi reuşit să ajungem unde suntem, dacă ar fi venit numai suscursale lor, nu am fi ajuns atat de departe. Acum avem un sistem bancar solid care pote să răspundă sau să arate cifre comparabile cu media europeană. Noi, anul acesta vom raporta un profit istoric de 100 de milioane de euro. Este un lucru pe care familia CEC Bank l-a aşteptat şi îl aşteaptă de mult.”

Alte declaraţii ale lui Radu Gheţea

„Viitorul există, trebuie să găsim acele căi prin care viitorul să fie mai prosper.

Cel mai important proiect din industria bancară în ultimii 20 de ani a fost reinventarea serviciilor bancare din România. În timpul comunismului sistemul bancar era clar deficitar ca număr de bănci, având patru bănci care aveau monopulul asupra industriei.

La 1 ianuarie 1990 băncile comerciale acordau credite pe bază de plan, nimeni nu-şi punea problema dacă sunt sustenabile şi dacă merita investiţiile.

Apetitul bancilor straine de a veni în România, a fost pentru că au remarcat potenţialul pieţei”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO