Bănci și Asigurări

Radu Gheţea, preşedintele bancherilor: Nu îmi fac griji că băncile vor pierde eventualele procese privind creditele în franci

Radu Gheţea, preşedintele bancherilor: Nu îmi fac...

Autor: Sorin Pâslaru, Octavian Calei

03.10.2013, 21:24 3549

Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, afirmă că nu îşi face griji legate de pierderi în sistemul bancar ca urmare a proceselor care urmează să fie declanşate de debitorii persoană fizică cu credite în franci elveţieni sau yeni japonezi.

„Cine poate să decidă acum dacă au fost explicate mai mult sau mai puţin riscurile unui credit în valută exotică. Mă mir că avocaţii vor să dea în judecată Banca Naţională şi băncile că nu au explicat destul. Dacă era o carte în care scria ce trebuie explicat ar fi fost altceva, dar acea carte a apărut după Directiva 48. Nu îmi fac griji legate de pierderi în sistem din cauza unor astfel de procese“, a spus ieri Radu Gheţea la emisiunea Video ZF Live, care are loc în fiecare zi de la 12.00 la 13.00 şi este transmisă pe site-ul zf.ro.

Francul elveţian a crescut cu 70% faţă de leu în ultimii cinci ani, ajungând la circa 3,6 lei, faţă de 2,1 lei în anii 2007-2008, majorând astfel substanţial ratele în lei şi provocând întârzieri masive la rambursare.

Peste 28.000 de români au credite imobiliare în franci elveţieni în valoare totală în echivalent de circa 900 mil. euro, sold dublu faţă de cel al creditelor imo­biliare acordate în lei. Cea mai mare parte a creditelor imobiliare este în euro, în echivalent de circa 7 mld. euro şi 200.000 de debitori. Mulţi debitori spun acum că nu au fost lămuriţi cum trebuie despre riscurile unui credit în franci. Gheţea spune că băncile au fost responsabile când au promovat produsele în valută exotică precum franci elveţieni sau yeni japonezi. „Acum 100 de ani exista responsabilitate faţă de client şi era că­mătărie. Acum nu mai este. Lucrurile se reglementează în timp. Nu cred că ar trebui să rămânem cu un stigmat pe sistemul bancar că a practicat înainte de Directiva Euro­peană 48 anumite produse în valute exotice.“

Peste 700.000 de români au întârzieri la plata creditelor din cauza anilor grei de recesiune pe care îi traversează economia, dar şi pentru că băncile au majorat în loc să micşoreze dobânzile în 2009 şi 2010, deşi Euribor a fost în scădere drastică în acea perioadă, folosindu-se de faptul că dobânzile la credite nu erau indexate la Euribor, ci la indici interni de referinţă ai băncilor.

„Revin la ce a spus domnul guvernator şi îl susţin cu toată tăria: „Când ai făcut un contract, ai făcut un contract. Ţi-ai asumat“. Dacă existau nişte dispoziţii, gen Directiva 48 şi nu le-am respectat, da. Să nu mai folosim expresia „scoaterea din contract a clauzelor abuzive”, pentru că în mod normal, după Ordonanţa 50, nu mai există posibilitatea de a avea clauze care ar putea fi considerate abuzive. Poate fi vorba numai de interpretare pe contractele vechi, cazuri izolate care ar mai putea exista“, spune acum Gheţea.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.10.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO