Bănci și Asigurări

Radu, MKB: Nu am vazut in viata mea atat de multe litigii

Radu, MKB: Nu am vazut in viata mea atat de multe litigii
14.01.2010, 23:10 96

Aproape toti clientii ajunsi in stadiul de a li se executabunurile cu care au garantat pentru credit aleg sa se judece cubanca, iar procedurile judiciare dureaza foarte mult, spune AdrianRadu (foto), presedintele executiv al MKB Romexterra, una dintrebancile de talie medie.

"Nu am vazut in viata mea atat de multe litigii. Numarul acrescut exponential. Am ajuns sa primim termene pentru vara sauchiar toamna viitoare, aparatul functioneaza foarte prost si nu aicum sa executi", spune Radu.

Obtinerea incuviintarii judecatoresti poate prelungi procesul deexecutare cu patru luni, astfel ca de la lansarea procedurilor sipana la vanzarea efectiva a bunului se pot scurge si opt luni dezile, spune si Ilie Dinu, managerul departamentului CorpulExecutorilor Bancari din Raiffeisen Bank.

Chiar daca ajung sa obtina incuviintarea judecatoreasca pentruexecutarea bunurilor prevazute in contractul de credit, bancheriise lovesc de o alta problema: nu gasesc piata pentru a le vinde."Marea problema pe care o avem cu creditele este ca executam foartegreu garantiile. Pe multe segmente nu exista piata. Conteaza foartemult destinatia bunului, daca este industrial sau rezidential. Aipiata pentru apartamente, case, chiar si pentru ferme de pui. Darnu poti sa valorifici o platforma industriala betonata aflata la 50de kilometri de oras", comenteaza Adrian Radu.

El critica pe de alta parte si lipsa de interes din parteaintreprinzatorilor, care aleg cu multa usurinta sa renunte laafacerea derulata in cazul in care intampina dificultati.

"Cu toate ca procesul ofera sansa de a se aseza la masa cubancile pentru a intocmi un plan care sa functioneze, cele maimulte planuri sunt doar pe hartie, cu scopul de a castiga timp. Eclar o lipsa de maturitate si experienta a antreprenorilor simanagerilor din Romania", apreciaza Radu. El spune ca actionariifac greu trecerea de la faza in care orice business crestea practicde la sine la stadiul actual, in care afacerile trebuie condusebine. In plus, multi antreprenori renunta pur si simplu la afacerealor, alegand sa scoata banii din companie chiar cu incalcarealegii, dupa care declara falimentul.

"Foarte multe din afacerile clientilor nostri au fost afectatede faptul ca, pe langa activitatea de baza, s-au trezit sa fie sispeculatori in real-estate. Dintre 20 cele mai mari expuneri cuprobleme, la doua treimi intalnim acest model."

Practic, multi antreprenori au utilizat resursele firmelor sauchiar fonduri obtinute prin credite pentru investitii imobiliare,iar banii sunt acum blocati. Bancherii spun ca o alta practica afost folosirea creditelor pe termen scurt, de capital de lucru,pentru finantarea unor investitii pe termen lung, inclusiv sedii.Odata cu scaderea afacerilor, capacitatea firmelor de a generavenituri s-a redus proportional, iar creditele nu mai pot firambursate. "Nu s-a mai facut in Romania «work-out» (restructurareaafacerilor clientului - n. red.) la acest nivel si nu existaexpertiza necesara ca sa poti sa il faci performant in cadrulbancii", spune Radu.

MKB Romexterra, detinuta indirect de grupul german Bayern LB, vatrece anul acesta printr-o restructurare de portofoliu, care vaconduce la al treilea an consecutiv de pierderi. Practic, banca vavinde creditele neperformante pentru a-si curata bilantul, urmandsa isi relanseze afacerile, cu orientare exclusiva pe zona deretail - persoane fizice si firme de dimensiuni mici si medii.

"Creditele fara garantii se vand la 10-20% din valoare. Daca aigarantii, se vand la valoarea de lichidare a colateralului", maispune Radu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO