Bănci și Asigurări

Radu, MKB Romexterra Bank: Incheiem 2008 pe pierdere si ne vor trebui doi ani sa o recuperam

Radu, MKB Romexterra Bank: Incheiem 2008 pe pierdere si ne vor trebui doi ani sa o recuperam

Adrian Radu spune ca grupul german Bayern LB a redus din finantarile pentru Romania

10.12.2008, 18:26 52

"Vom incheia anul pe pierdere si planul este sa recuperam aceasta pierdere, chiar in ciuda unui mediu dificil, in urmatorii unul-doi ani", a comentat pentru ZF Adrian Radu, presedintele executiv al MKB Romexterra Bank.

El a explicat ca banca a obtinut un profit operational, insa rezultatul net a fost influentat de cresterea provizioanelor constituite pentru creditele acordate clientilor individuali si intreprinderilor mici si mijlocii. Radu nu a precizat insa cifre privind rezultatele financiare dupa primele noua luni si nici proiectia pentru intregul an, insa a aratat ca banca a inregistrat o evolutie echilibrata in trimestrul al treilea.
Valoarea activelor MKB Romexterra a crescut in primele zece luni cu 65%, la 2,68 miliarde lei (734 mil. euro).
Dupa primele sase luni MKB Romexterra inregistra o pierdere neta de 7,4 mil. euro, in conditiile in care provizioanele constituite urcasera la 39 de milioane de lei (10,7 mil. euro). Nivelul asteptat al provizioanelor pentru sfarsitul anului este de 45 de milioane de lei (11,5 mil. euro).
Cerintele mai mari de provizioane au aparut si datorita schimbarii modelelor de manangement al riscurilor, MKB Romexterra fiind in plin proces de reorganizare, pentru integrarea in cadrul grupului Bayern LB. Banca a fost preluata in vara anului 2006 de MKB Bank din Ungaria, o subsidiara a grupului german.
Adrian Radu spune ca si in 2009 banca va realiza un profit moderat, in conditiile in care criza din domeniul financiar va ajunge in economia reala. Totodata, nivelul finantarilor pe care le va primi de la grup se va diminua.
"Cel putin in cadrul grupului nostru va exista o restragere care vine din nivelul de lichiditate de pe piata europeana, la care grupul are acces. Se vede clar o restrangere a finantarii activitatii pe piata din Romania. Este un semnal de alarma important, pentru ca in aceasta pozitie se vor afla majoritatea bancilor", spune Radu.
Anul acesta MKB Romexterra a beneficiat de finantari de la grup in valoare de 245 de milioane de euro, la care s-a adaugat o majorare de capital de 10 milioane de euro.
Pentru 2009 au fost prevazute finantari de 185 de milioane de euro, plus o majorare de capital combinata cu un imprumut subordonat in valoare de 12 milioane de euro. El noteaza ca restrangerea finantarilor nu vine neaparat ca efect al scaderii ratingului de tara al Romaniei, ci din cauza restrangerii lichiditatii pe pietele internationale si pentru ca, dupa ce marile grupuri financiare au apelat la ajutor de la stat, au anumite restrictii impuse de guverne, de a se concentra pe finantarea companiilor pe piata de origine.
Si Bayern LB, care este controlata de stat, a apelat la schema de ajutor financiar oferita de guvernul german, dupa ce a inregistrat pierderi din cauza expunerilor pe produse investitionale toxice.
In aceste conditii, Radu se asteapta ca viteza de crestere a creditului neguvernamental sa coboare sub 10% in termeni reali la anul.
El subliniaza insa ca este nevoie de un set de masuri coroborate intre Guvern si BNR, pentru a "adresa o problema fundamentala a economiei".
Pe de alta parte, presedintele MKB Romexterra se asteapta la o deteriorare in continuare a portofoliilor de credite, in conditiile in care problemele din economia reala devin mai puternice, companiile nemaiavand acces la finantare si pierzand piete de desfacere.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO