Bănci și Asigurări

Radu, UniCredit: Impactul restricţionării creditului în valută este supraevaluat

Radu, UniCredit: Impactul restricţionării creditului în valută este supraevaluat

Răsvan Radu, preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank: Băncile au nevoie de depozite pentru că au acces mai greu la finanţare externă, iar oferta este limitată şi de aceea dobânzile sunt mari.

Autor: Ciprian Botea

18.10.2011, 00:08 1191

Impactul pe piaţă al regulamentului prin care BNR intenţionează să restricţioneze împrumuturile în valută este supraevaluat pentru că vânzările sunt oricum foarte slabe, crede Răsvan Radu, preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank.

"Businessul este oricum redus şi este posibil să fie şi mai redus după aplicarea regulamentului. Cred totuşi că impactul acestuia este supraevaluat. Aplicarea lui nu favorizează creşterea creditării, dar oricum în viitorul apropiat nu se întrevede o creştere pe credite de consum", a declarat Radu.

BNR vrea să limiteze maturităţile la creditele de consum la cel mult cinci ani, faţă de 20 de ani perioada maximă practicată în prezent pentru creditele de nevoi personale cu ipotecă. La creditele de consum pentru cumpărarea de bunuri, clientul trebuie să vină cu o garanţie de 133% din suma împrumutată.

Regulamentul prevedea, în proiectul iniţial, şi restricţionarea creditelor ipotecare în valută prin creşterea la 30% a avansului la finanţările în euro şi 40% la cele în alte valute.

Creditarea în lei nu va fi încurajată însă, în contextul în care diferenţialul de dobândă faţă de euro rămâne semnificativ, afirmă Radu. Mai mult, am putea vedea o scumpire a împrumuturilor deoarece aplicarea noilor reglementări presupune costuri suplimentare pentru bănci. "Orice regulament scumpeşte pro­dusele şi serviciile bancare pentru că presupune costuri de implementare. Dacă diferenţa de dobândă rămâne importantă, probabil că piaţa nu se va orienta către lei."

Şeful UniCredit mai spune că nu există prea mult spaţiu pentru scăderea dobânzilor la credite din cauză că băncile plătesc mult peste rata inflaţiei pentru a atrage resurse de la clienţi.

"Este un decalaj între dobânda cheie şi dobânzile din piaţă. Băncile au nevoie de depozite pentru că au acces mai greu la finanţare externă, iar oferta este limitată şi de aceea dobânzile sunt mari. Sunt şi jucători care plătesc mult la depozite pentru că lichiditatea nu este uniform distribuită pe piaţă."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO