Bănci și Asigurări

Radu, UniCredit: Patronii prefera sa stea cu banii in cont decat sa-si sustina afacerile

Radu, UniCredit: Patronii prefera sa stea cu banii in cont decat sa-si sustina afacerile

Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank: Se gandesc intai la acumularea la nivel personal si prefera sa-si tina banii in conturile proprii, inclusiv din afara, dovedind neincredere in perspectivele businessurilor pe care le-au creat.

06.12.2009, 23:20 90

Multi patroni romani sunt preocupati in primul rand deconservarea standardului lor de viata, preferand sa deschidaproceduri de insolventa a firmelor decat sa mai aduca bani, in timpce multinationalele majoreaza capitalul filialelor, afirma RasvanRadu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank.

"S-a ajuns la un adevarat fenomen. Se gandesc intai laacumularea la nivel personal si prefera sa-si tina banii inconturile proprii, inclusiv din afara, dovedind neincredere inperspectivele business-urilor pe care le-au creat. Remarcabil esteca multinationalele continua sa contribuie cu capital la sustinereafilialelor locale, aratand ca strainii au incredere in dezvoltareapietei", a declarat Radu, seful uneia dintre cele mai mari banci depe piata. El spune ca antreprenorii locali nici nu vor sa auda candbanca le solicita colateral sau capital suplimentar prin care saarate un angajament personal in redresarea afacerilor si pe bazacaruia sa primeasca noi finantari.

Bancherul avertizeaza ca astfel de comportamente vor ramane inbazele de date.

"In mod clar, toata istoria de acum se va pastra. Din pacate, nuam atins nivelul de antreprenor roman care vrea sa lase in urma oafacere de familie solida, chiar daca sunt si exceptii, cand sereinvesteste totul sau se retrage doar foarte putin din firma.Predomina o inclinatie spre protectia individuala si o necunoasterea limitei pana la care se poate implica banca."

Radu sustine ca nu este rolul bancii "sa duca in spate" o firmacu probleme, asa cum li se pare unor antreprenori, pentru ca bancanu participa la profitul firmei respective, ci primeste doardobanda aferenta creditului, fiind normal ca patronul sa fie primulcare duce povara pe timp de criza.

Si Patrick Gelin, presedintele BRD, a remarcat intr-un interviuacordat ZF comportamentul unor proprietari de firme care isi tinbanii in strainatate in loc sa-si sprijine afacerile. "Proprietarultrebuie sa fie responsabil fata de afacerea sa. Stim ca multi aubanii in strainatate."

Rasvan Radu spune ca mare parte dintre patronii de firme care numai fac fata crizei nu accepta nici propunerile fondurilor deprivate equity, continuand sa-si evalueze firmele in functie deratele de profitabilitate din anii trecuti.

El explica astfel cresterea rapida a numarului de firme intratein insolventa din initiativa patronilor.

"Legea este foarte neclara si permisiva. Noi trebuie saprovizionam integral creditul acordat unei firme intrate ininsolventa. Din pacate, foarte putine cazuri se termina cu orestructurare reusita."

In acelasi timp, el avertizeaza asupra fenomenului de"contaminare in lateral, intre industrii" in momentul ca in care ocompanie nu mai face plati.

"La originea fenomenului a fost si intarzierea platilor pe carele avea de facut statul, iar aceasta este marea ingrijorare pentrutrimestrul I din 2010: amanarea platii facturilor catre firme vaduce aproape automat la faliment pentru ca rezervele s-au evaporatpe parcursul lui 2009. Speram ca noul guvern va incepe prin a luain considerare acest aspect." De altfel, bancherul remarca "falia"dintre mediul de afaceri si clasa politica.

"Una dintre prioritatile guvernului trebuie sa fie refacerealegaturilor cu mediul de afaceri, pentru revenirea increderii.Apoi, inca nu vedem marile proiecte de investitii care sa absoarbabanii disponibili si nici un plan mai amplu de masuri anticrizaconstruit pe sectoare, pe prioritati strategice."

Radu spune ca atat timp cat persista instabilitatea politica siincertitudinile in privinta economiei, costul creditelor va ramaneridicat si nu se poate conta pe contributia bancilor larelansare.

Incertitudinea se reflecta si in bugetele companiilor pe2010.

"De multe ori sunt constructii formale, dictate de interesul dea satisface banca sau clientii. Cert este ca majoritatea asteaptaun trimestru I foarte slab. Cu toate acestea, interesul nostru estesa avem clienti vii si sa-i sustinem", spune bancherul. El sustineca in pofida perceptiilor create mai mult "la nivel declarativ",bancile au devenit chiar "mai permisive decat ar trebui".

UniCredit Tiriac Bank se bazeaza pe semestrul II din 2010,mergand pe un scenariu "destul de optimist ca nivel alveniturilor". "Daca nu avem crestere de venituri, va fi greu desustinut costul riscului si al retelei de vanzare."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO