Bănci și Asigurări

Rădulescu, Banca Transilvania: Una dintre cele mai mari probleme ale României este că banii băltesc şi nu circulă în economie

Andrei Rădulescu, economistul-şef al Băncii Transilvania

Andrei Rădulescu, economistul-şef al Băncii Transilvania

Autor: Luciana Georgescu

02.09.2014, 00:05 1150
Estimările analiştilor privind relansarea investiţională în a doua parte a anului sunt optimiste, pe fondul intensificării cererii interne, dar şi al proximităţii campaniei electorale, chiar dacă climatul regional va reprezenta un factor nefavorabil, a spus la ZF Live Andrei Rădulescu, economistul-şef al Băncii Transilvania.
 
 
„Ne aşteptăm la reluarea graduală, lentă, dar suste­nabilă a investiţiilor. În prima parte a anului economia a crescut, însă latura negativă este că această creştere nu a fost determinată de relansarea fluxurilor investiţionale, adică nu e o creştere durabilă“, a declarat Rădulescu.
 
România a înregistrat în primul semestru o creştere economică cuprinsă între 3,5% şi 4,2% an la an, după cum anticipează unii analişti. În primele trei luni ale anului ritmul anual de creştere al PIB a fost de 3,9%.
 
El consideră că una dintre principalele probleme ale climatului investiţional din România este viteza de circulaţie a banilor. „Banii băltesc. În loc să circule în economie, banii stau în depozite, ceea ce a condus la o situaţie în care raportul credite-depozite este subunitar pentru prima oară în ultimii şapte ani“, a adăugat Rădulescu.
 
Economistul-şef al Băncii Transilvania este de părere că sistemul financiar intern are nevoie de o echilibrare care să asigure stabilitate financiară, pentru că o mare parte din credite sunt încă în valută. „Stabilitatea financiară este unul dintre cele mai importante elemente din perioada post-criză. Este important să avem creştere economică, dar fără să sugrumăm stabilitatea financiară“, a mai spus Rădulescu.
 
El a mai precizat că sunt două aspecte care trebuie luate în considerare când vine vorba de climatul investiţional românesc: lipsa investiţiilor publice şi lipsa unor planuri investiţionale. „Statul este cel care ar trebui să dea startul şi să seteze un exemplu, iar sectorul privat ar trebui să îşi pună la punct anumite planuri de investiţii. Nici dacă ai bani nu ştii în ce să-i investeşti pentru că gradul de inovare este foarte redus“, a declarat economistul-şef al Băncii Transilvania.
 
Rădulescu consideră că în prezent există cinci factori care ar putea influenţa negativ evoluţia economiei româneşti din următoarea perioadă: factorii externi de risc, în special evenimentele din Ucraina, dar şi deciziile din zona euro, pentru ţările care fac parte din acest grup reprezintă principalii parteneri ai României în sectorul comercial, dar şi financiar şi investiţional.
 
Pe de altă parte, Rădulescu menţionează tergiversările politice pe plan intern, intensificarea migraţiei forţei de muncă şi întârzierea reformelor structurale.
 
„Trebuie să fim foarte atenţi la problemele din sfera ofertei, precum educaţie, inovare, flexibilitatea forţei de muncă, capacitatea de a dezvolta piaţa de capital, dar şi la aspectele culturale“, a mai spus economistul şef al Băncii Transilvania.