Bănci și Asigurări

RAEF cumpara Capa Finance dupa un an de exituri

19.11.2007, 17:17 98

Fondul de investitii Romanian American Enterprise Fund (RAEF) a cumparat 97% din capitalul companiei de microfinantare Capa Finance Cluj de la fundatia de caritate World Vision Group, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 15 milioane de euro.
"Aceasta investitie este cea mai recenta confirmare a faptului ca RAEF crede cu tarie in potentialul de dezvoltare al pietei locale de servicii financiare. Estimam de asemenea un potential de crestere semnificativa a serviciilor financiare in zonele rurale", a declarat Horia Manda, vicepresedinte al RAEF. De asemenea, fondul va acorda o facilitate de finantare de inca 15 mil. $.
Achizitia companiei Capa Finance va fi finalizata la mijlocul lunii decembrie. Actionarii companiei sunt fundatia de caritate World Vison Romania (24,251%), filiala locala a organizatiei World Vision International (24,251%), organizatia World Vision Canada (24,251%), organizatia Mennonite Economic Development Associates Canada (24,251%), Secap Management (2,995%) si fundatia Capa (0,001%).
"Prin investitia RAEF, Capa avanseaza spre o etapa superioara de dezvoltare. In acelasi timp, este un semn al maturizarii pietei de microfinantare din Romania," spune Adrian Chindrin, director executiv al Capa. Deocamdata, bancile mari sunt retincente in a aborda zona rurala, in conditiile in care serviciile lor sunt prea scumpe pentru a putea fi accesate de populatia de la sate.
La sfarsitul lunii septembrie, Capa Finance inregistra active totale de aproximativ 25 de milioane de dolari si 100 de angajati. Cu sediul central la Cluj-Napoca, compania dispune de o retea formata din cinci centre regionale si peste 25 de filiale rurale. Pana la sfarsitul anului, Capa intentioneaza sa-si majoreze activele la 33 mil.$.
Achizitia societatii de microfinantare Capa Finance, cu care RAEF a colaborat mai bine de zece ani, vine dupa un an in care fondul american de investitii a marcat o lista lunga de exituri. La sfarsitul anului trecut, fondul a iesit din actionariatul a trei companii de servicii financiare, Motoractive, Domenia Credit si Estima Finance, pe care le-a vandut cu peste 140 de milioane de euro grupului GE Money. In luna septembrie, RAEF a vandut asiguratorului Aviva pachetul de actiuni detinut la societatea de administrare a investitiilor Certinvest. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica.
Apoi, in octombrie, RAEF si fondul de investitii Westerham au obtinut aproximativ 20 de milioane de euro in urma vanzarii participatiilor detinute in cadrul retailerului de electronice si electrocasnice Domo, preluat de fondul Equest Investment Balkans Limited.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO