Bănci și Asigurări

Raiffeisen: 60% din creditele corporate sunt in euro

14.02.2007, 16:32 24

Creditul in euro reprezinta circa 60% din portofoliul corporate al Raiffeisen Bank, desi increderea clientilor in finantarile in lei are o tendinta de consolidare care deja arata continuitate, afirma Marinel Burduja, prim-vicepresedinte al bancii. "Ponderea creditului in lei se apropie de 30% pentru ca firmele au realizat ca finantarea in moneda nationala este mai avantajoasa pentru operatiunile derulate strict pe piata locala, fiind eliminat riscul valutar. De asemenea, este mai avantajoasa pentru autoritatile publice, costurile fiind mai predictibile", spune Burduja.
In structura pe monede a portofoliului de credite al bancii, el a remarcat in ultimii ani "cresterea impresionanta a ponderii euro fata de dolar". La nivelul sistemului bancar, ponderea creditului in lei ajunsese la 53,1% in noiembrie 2006, fata de 39,2% in decembrie 2004.
La nivelul lui 2006 creditul in lei a crescut cu 69,1% in termeni reali, fata de o viteza de 45,4% in cazul creditului in valuta, ultimele luni ale anului aducand o noua accelerare a finantarilor in moneda straina, fara a pune la socoteala creditele exportate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO