Bănci și Asigurări

Raiffeisen a mutat in Olanda credite de 1,12 miliarde de euro

Raiffeisen a mutat in Olanda credite de 1,12 miliarde de euro

Steven Van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank

27.09.2009, 15:26 106

Raiffeisen Bank Romania, unul din primii cinci jucatori de pepiata, a vandut anul trecut unor vehicule speciale din Olandacredite cu valoarea contabila totala de circa 1,12 mld. euro.

Pentru ajustarea bilantului si a expunerii, banca a renuntatatat la credite corporate, cat si de retail, contractele fiindtransferate in primul rand catre RI Eastern European Finance(RIEF), iar incepand din luna iulie si catre ROOF Consumer Romania(creat special pentru securitizarea creditelor de consum).

Banca a cedat astfel toate riscurile si beneficiile aferenteactivelor transferate, insa continua sa furnizeze celor douavehicule speciale servicii de administrare a portofoliilor decredite. De asemenea, a incheiat contracte de swap pe rata dedobanda prin care a schimbat rata de dobanda variabila EURIBOR la oluna cu o rata fixa ajustabila pentru portofoliile de creditevandute.

Valoarea contractelor de vanzare-cumparare incheiate cu RIEF seridica la sfarsitul anului 2008 la 646 mil. euro, respectiv la163,7 mil. euro in cazul celor incheiate cu ROOF Consumer Romania.Preturile primite de banca au o componenta fixa incasata la datatranzactiei si una variabila incasata lunar pe perioada ramasa panala scadenta creditelor transferate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO