Bănci și Asigurări

Raiffeisen Bank a încheiat S1 cu profit net de 602 mil. lei, plus 50% an/an şi venituri de aproape 1,5 mld. lei, în creştere cu 14%. Activele băncii s-au majorat cu 11%, la peste 60 mld. lei

Raiffeisen Bank a încheiat S1 cu profit net de 602 mil....

Autor: Cristina Bellu

02.08.2022, 09:43 808

Raiffeisen Bank a obţinut un profit net de 602 mil. lei în primul semestru (S1) din 2022,  în creştere cu 50% faţă de perioada similară din 2021, evoluţie influenţată de creşterea puternică a creditelor, dar şi a profilului de risc semnificativ îmbunătăţit.

La 30 iunie, activele totale ale bancii depăseau 60 de miliarde de lei, in crestere cu 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar veniturile bancii, de aproape 1,5 miliarde de lei, au crescut cu 14% fata de aceeasi perioada a anului trecut, arată raportul financiar al instituţiei.

În paralel, veniturile nete din dobanzi au inregistrat o crestere semnificativa, de 22% fata de anul precedent, pe fondul creditării, dar si datorită creşterii ratelor de dobanda de pe piata.

Veniturile nete din comisioane au crescut cu 10% fata de primele 6 luni ale anului 2021, sustinute de intensificarea activitatii tranzactionale si de creditare.

Stocul de credite, de peste 37,4 miliarde lei, a inregistrat un avans semnificativ de aproximativ 25% fata de S1/2021, sustinut de evoluţia creditarii, in mare parte pentru clientii corporate, crestere cu 46% fata de anul precedent, intr-un context de piata in care companiile au nevoi de finantare sporite atat pentru asigurarea capitalului de lucru, cat si pentru demararea investitiilor.

Trendul de crestere este vizibil si pentru IMM-uri, de 13%, sustinut si de schemele de garantare puse la dispozitie de Guvern, iar creditele acordate persoanelor fizice au avansat cu 10%, echilibrat credite negarantate si ipotecare.

În ceea ce priveste economisirea, in prima jumatate a acestui an, contextul creat de razboiul din Ucraina a determinat schimbari in comportamentul clientilor, insa banca si-a mentinut ritmul de atragere a economiilor populatiei si companiilor.

Începand cu luna martie, ca urmare a evolutiei pietei si a inflatiei, Raiffeisen Bank a majorat treptat dobanzile la produsele de economisire in lei, pana la maximum 7% pe an, pentru depozitele in lei, pe doi ani.

La 30 iunie, depozitele clientilor au atins pragul de 48,8 miliarde de lei, in crestere cu 11% fata de S1 2021.

În ceea ce priveşte cheltuielile operationale, acestea au avansat usor, cu 2%, fata de S1/2021.

"Costul cu provizioanele este la jumatate fata de cel inregistrat pe aceeasi perioada a anului trecut, datorita comportamentului foarte bun de plata al clientilor nostri. Trebuie remarcat faptul ca acest lucru se intampla in pofida mediului economic caracterizat de incertitudine si inflatie ridicata.", spune Zdenek Romanek, presedinte si CEO Raiffeisen Bank.

La jumatatea anului, numarul de clienti digitali activi ai Raiffeisen Bank a depasit 50% din portofoliu (din 2,28 milioane de clienti persoane fizice), insumand aproximativ 1,15 milioane.

Banca continua sa fie unul dintre liderii pietei de carduri de credit din Romania, cu un portofoliu de peste 550.000 de carduri active.

În iunie 2022, Raiffeisen Bank a plasat cea de-a treia emisiune de obligatiuni verzi a bancii si o a doua serie de obligatiuni senior non-preferentiale. Emisiunea de obligatiuni s-a adresat investitorilor institutionali si a atras 525 de milioane de lei, cu o maturitate de 5 ani. Astfel, banca a emis pana in prezent peste 2 miliarde de lei obligatiuni verzi.

 
 


 

 
 


 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO