Bănci și Asigurări

Raiffeisen Bank atrage 325 mil. lei de la investitori pe 5 ani, cu dobândă de 9,4% pe an, prin obligaţiuni verzi care vor fi incluse în baza de fonduri proprii şi datorii eligibile ale băncii după aprobarea BNR

Raiffeisen Bank atrage 325 mil. lei de la investitori pe...

Autor: Cristina Bellu

12.10.2022, 11:20 217

Raiffeisen Bank, subsidiara de pe piaţa locală a grupului austriac cu acelaşi nume, a atras 325 de milioane de lei pe cinci ani de la investitori, în cea de-a doua emisiune de obligaţiuni verzi senioare preferenţiale din cele cinci emisiuni de obligaţiuni eligibile ale băncii, la o dobândă de 9,404%pe an, respectiv 0,9 puncte procentuale peste randamentul titlurilor de stat în lei, cu aceeaşi maturitate.

Reprezentanţii băncii spun că emisiunea a fost suprasubscrisă de 1,6 ori, obligaţiunile urmând să fie incluse în baza de fonduri proprii şi datorii eligibile ale băncii, după aprobarea Băncii Naţionale a României, şi să fie listate atât la Bursa din Luxembourg (LuxSE) cât şi la cea de la Bucureşti (BVB). 

“Prin emisiunile de obligaţiuni eligibile plasate în ultimii doi ani, în sumă totală de aproximativ 2,96 miliarde lei, banca îşi consolidează baza de fonduri proprii şi datorii eligibile în linie cu cerinţele regulatorii, creând astfel premisele pentru o dezvoltare sustenabilă a activităţii de creditare”, transmit oficialii Raiffeisen.

Directiva europeană privind redresarea şi rezoluţia bancară (BRRD I şi II), transpusă în legislaţia locală prin legea 312/2015 cu actualizările şi modificările ulterioare, prevede crearea la nivelul tuturor instituţiilor de credit din Uniunea Europeană a unei rezerve financiare suplimentară fondurilor proprii, în principal sub forma unor instrumente de datorii eligibile subordonate depozitelor bancare, cu scopul de a contribui la creşterea stabilităţii financiare a sistemului bancar şi o protecţie sporită a deponenţilor. 

Portofoliul Raiffeisen Bank România adună peste 2,28 milioane de clienţi, persoane fizice şi juridice, 4.700 de angajaţi, 300 de agenţii in toată ţara,  1.131 ATM-uri sau MFM-uri şi o reţea de peste 27.900 POS-uri. 

 
 
 
 



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO