Bănci și Asigurări

Raiffeisen Bank atrage 500 mil. lei de la investitori, pe cinci ani, cu dobândă de 8,92% pe an, printr-o emisiune de obligaţiuni sustenabile, pe care urmează să le listeze în paralel la Bucureşti şi Luxemburg

Cristian Sporiş, vicepreşedinte Corporaţii la Raiffeisen Bank.

Cristian Sporiş, vicepreşedinte Corporaţii la Raiffeisen Bank.

Autor: Cristina Bellu

11.08.2022, 14:20 377

Raiffeisen Bank anunţă că plasat o nouă emisiune de obligaţiuni corporative în lei, a patra emisiune de obligaţiuni eligibile (MREL) a băncii şi prima serie de obligaţiuni sustenabile, prin care a atras 500,85 milioane lei de la investitori instituţionali, pe o maturitate de 5 ani, şi care a fost suprasubscrisă de două ori faţă de suma anunţată iniţial în deschiderea plasamentului privat.

Obligaţiunile vor plăti un cupon anual fix de 8,92%, care se situează la aproximativ 1,1 p.p peste randamentul titlurilor de stat în lei de referinţă, cu aceeaşi maturitate şi urmează să fie listate atât pe Bursa din Luxembourg (LuxSE) cât şi pe cea de la Bucureşti (BVB).

Ele vor fi incluse în baza de fonduri proprii şi datorii eligibile ale băncii, după confirmarea prealabilă a eligibilitaţii de către Banca Naţională a României, potrvit informaţiilor transmise joi de reprezentanţii băncii.

“Ne bucură interesul manifestat de investitorii instituţionali pentru prima emisiune de obligaţiuni sustenabile de pe piaţa locală, ceea ce ne arată că şi aspectele sociale, nu doar cele legate de mediu, încep să aibe un rol important în procesul decizional de alocare a capitalurilor” a spus Cristian Sporiş, vicepreşedinte Corporaţii la Raiffeisen Bank.

Fondurile atrase vor fi utilizate pentru finanţare proiectelor durabile, conform criteriilor de eligibilitate descrise în Cadrul pentru Obligatiuni Sustenabile al băncii.

Minimum 50% din fonduri vor fi direcţionate pentru finanţarea de proiecte sociale - finanţarea intreprinderilor mici si mijlocii din regiuni subdezvoltate la nivel naţional, locuinţe accesibile, acces la servicii esenţiale de sănătate, educaţie şi infrastructură. Diferenţa va fi alocată în vederea finanţării proiectelor care susţin tranziţia verde - clădiri verzi, proiecte de energie regenerabilă, de eficienţă energetică, transport şi agricultură ecologice, proiecte de prevenire şi control al poluării, economie circulară, administrarea durabilă a resurselor de apă.

Raiffeisen Bank este una dintre băncile universale aflate în top 5 în România şi deserveşte 2,28 milioane de clienţi, persoane fizice şi juridice. Banca are peste 4.700 de angajaţi, circa 300 de agenţii în toată ţara, 1.131 de ATM-uri şi MFM-uri, o reţea de peste 27.900 de POS-uri.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO