Bănci și Asigurări

Raiffeisen Bank International îşi va consolida prezenţa în România - CEO

Raiffeisen Bank International îşi va consolida...

Autor: Florentina Dragu

10.02.2015, 15:24 567

Raiffeisen deţine active în valoare de 6,92 miliarde de euro pe piaţa din România, unde operează 530 de sucursale.

Profitul grupului în România după plata taxelor a scăzut cu 3% anul trecut, la 97 de milioane de euro, de la 100 de milioane de euro în 2013, pe fondul reducerii provizioanelor, potrivit rezultatelor financiare preliminare publicate de grupul austriac.

Raiffeisen Bank ocupă poziţia a patra în sistemul bancar românesc după valoarea activelor, cu o cotă de piaţă de 7,48% în septembrie anul trecut.

Raiffeisen Bank International a înregistrat o pierdere consolidată de 493 de milioane de euro anul trecut, pentru prima dată în istoria băncii. De asemenea, grupul austriac a anunţat că va renunţa la operaţiunile din Slovenia şi Polonia şi îşi va reduce expunerea în Rusia.

Decizia Raiffeisen de a renunţa la activele din Polonia şi Slovenia reprezintă o "ajustare a strategiei grupului", în contextul unor modificări de natură economică, politică şi juridică în unele pieţe din Europa, a spus Sevelda într-o conferinţă de presă după prezentarea rezultatelor financiare.

Banca intenţionează să îşi consolideze capitalul şi să îşi majoreze capitalul comun de rangul 1 (CET 1) la 12% până la jumătatea anului 2017, de la 10% anul trecut.

Pentru aceasta, grupul va vinde "operaţiunile care generează profituri mici, au un mare consum de capital şi o prezenţă strategică limitată", se arată într-un comunicat al băncii.

Grupul austriac este prezent în 16 ţări din Europa Centrală şi de Est, cu active totale de circa 122 miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO