Bănci și Asigurări

Raiffeisen Bank a obţinut un profit net de 280 mil. lei în S1/2020, în scădere cu 27%. Steven van Groningen, CEO: „E adevărat că unele planuri s-au schimbat, anumite lucruri a trebuit amânate, însă pe digitalizare am accelerat mult.“

Raiffeisen Bank a obţinut un profit net de 280 mil. lei...

Autor: Claudia Medrega

12.08.2020, 00:07 503

Raiffeisen Bank, subsidiara de pe piaţa locală a grupului austriac cu acelaşi nume, a raportat pentru primul semestru (S1) din 2020 un profit net de 280 mil. lei, în scădere cu 27% faţă de câştigul din S1/2019, în timp ce veniturile şi creditarea au fost în creştere.

Scăderea profitului din S1/2020 a venit pe fondul deteriorării mediului macroeconomic, în contextul pan­demiei de COVID-19, Raiffeisen constituind provizioane pentru eventuale dificultăţi ale clienţilor, după cum a transmis banca. Concret, costul riscului a crescut cu 62% în comparaţie cu S1/2019, însă banca susţine că şi-a menţinut un profil de risc sănătos, iar provizioanele suplimentare au fost constituite pentru eventuale dificultăţi viitoare ale unor clienţi în rambursarea creditelor.

„Sunt mulţumit că în ciuda situaţiei fără precedent în care ne aflăm, veniturile băncii au crescut în primul semestru din 2020, ajungând la aproximativ 1,3 mld. lei, cu 2% mai mult decât în semestrul 1 din 2019. Ritmul de creştere al creditelor nete (4% an pe an) a fost un factor important în menţinerea veniturilor băncii pe un trend ascendent“, a declarat Steven van Groningen, preşedinte & CEO al Raiffeisen Bank. El a arătat că în ciuda situaţiei speciale şi dificile, strate­gia băncii nu se modifică. „E adevărat că unele planuri s-au schim­bat, anumite lucruri a trebuit amânate, însă pe par­tea de digitalizare am accelerat mult“, mai spune van Groningen.

Raiffeisen Bank România, un jucător de top 6, se numără printre băncile de pe piaţa locală care au fost pe profit chiar şi în anii din criza anterioară, începută în 2008/2009.

Ascensiunea creditării a dus la majorarea activelor Raiffeisen cu 7% faţă de S1/2019, până la 46,1 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO