Bănci și Asigurări

Raiffeisen Bank, profit de 920 mil. lei la nouă luni din 2022, plus 43%. Veniturile băncii au crescut cu 19%, la 2,3 mld. lei, iar activele totale au depăşit 62 mld. lei, plus 9%

Zdenek Romanek, Preşedinte & CEO Raiffeisen Bank

Zdenek Romanek, Preşedinte & CEO Raiffeisen Bank

Autor: Cristina Bellu

03.11.2022, 08:33 312

Raiffeisen Bank, subsidiara de pe piaţa locală a grupului austriac cu acelaşi nume, a raportat pentru primele nouă luni din 2022 un profit net de 920 mil. lei, în creştere cu 43% faţă de câştigul din aceeaşi perioadă din 2021, în timp ce veniturile băncii au crescut la T3/2022 cu 19%, an la an, până la 2,3 miliarde de lei, potrivit raportului financiar al instituţiei.

La 30 septembrie, activele totale au depăşit 62 miliarde lei, echivalentul unei creşteri de 9% faţă de perioada similară din 2021.

„Rezultatele foarte bune înregistrate de bancă dovedesc că suntem pregătiţi să ne continuăm dezvoltarea şi drumul spre succes, indiferent de contextul economic pe care îl vom parcurge în anii care urmează”, spune Zdenek Romanek, Preşedinte & CEO Raiffeisen Bank.

În perioada raportată, soldul de credite al instituţiei bancare a înregistrat un avans important de 27%, la finalul T3/2022 faţă de T3/2021, susţinut în principal de o creştere considerabilă a activităţii de creditare pentru clienţii corporaţii, de 55%.

Trendul de creştere este vizibil şi pentru clienţii IMM ai băncii al căror stoc de credite nete a înregistrat un avans de 19% an/an, o contribuţie semnificativă având implementarea schemelor guvernamentale de garantare.

În paralel cu avansul finanţărilor acordate clienţilor săi companii, Raiffeisen Bank a plasat o emisiune de obligaţiuni sustenabile senior nepreferenţiale, denominate în lei. Emisiunea de obligaţiuni a fost adresată investitorilor instituţionali şi a atras peste 500 milioane lei, pe o maturitate de 5 ani.

Fondurile astfel atrase vor fi utilizate pentru finanţarea exclusivă a proiectelor durabile, conform criteriilor de eligibilitate descrise în Cadrul pentru Obligaţiuni Sustenabile al băncii.

Stocul de credite nete al persoanelor fizice a crescut, de asemenea, cu 8%, echilibrat, atat pentru creditele de nevoi personale, cat si pentru cele ipotecare. În ceea ce priveste creditele de nevoi personale negarantate, oficialii băncii afirmă că s-a resimtit o uşoară incetinire a ritmului la nivelul pietei in T3/2022, evoluţia portofoliului Raiffeisen Bank rămânănd însă una pozitiva, cu o cota de piaţă in crestere in luna august 2022.

În ceea ce priveşte depozitele clientilor, acestea au inregistrat o creştere de 7% la finalul T3/2022 (an la an).

Portofoliul de clienti digitali persoane fizice (1,2 milioane, 54% dintre clienti bancii) a continuat sa creasca. Zilnic, in medie, peste 360.000 clienti unici folosesc  aplicatia Smart Mobile, cu un varf de peste 1,2 milioane de logari intr-o zi, in luna august 2022. 

Costurile operationale ale bancii (in jur de 1 miliard de lei) au inregistrat o crestere de 7% an la an, in principal din cheltuielile salariale ca urmare a strategiei bancii de a investi in atragerea si retinerea personalului bine pregatit, dar si prin masuri menite sa compenseze efectele negative ale inflatiei asupra puterii de cumparare.

Costul cu provizioanele depaseste nivelul inregistrat in primele noua luni din 2021 cu 7%, ca urmare a abordarii prudente a bancii, in contextul economic existent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO