Bănci și Asigurări

Raiffeisen: Căderea guvernului ar putea determina BNR să nu mai reducă dobânda

27.04.2012, 18:40 593

Căderea guvernului Ungureanu ar putea determina Banca Naţională să nu mai reducă dobânda de referinţă de la 5,25% la 5,00% în şedinţa din 2 mai, aşa cum aşteptau pieţele financiare, afirmă analiştii Raiffeisen.

"Incertitudinea politică va persista pe terment scurt. Aceasta va avea efecte negative asupra pieţelor financiare şI asupra politicilor publice (programele de consolidare fiscală şI reformele structurale perfectate cu Comisia Europeană şi FMI). Un guvern interimar va avea prerogative limitate şi nu va putea emite de exemplu ordonanţe de urgenţă. În scenariul nostru de bază, ne aşteptam la reducerea dobânzii de către banca centrală pe 2 mai la 5% faţă de 5,25% în prezent, dar ca urmare a schimbărilor de azi această decizie este puţin probabilă. Există riscul de volatilitate pentru ratele dobânzilor pe piaţa monetară şi la titlurile de stat guvernamentale, dar faptul că doar 10% din titlurile guvernamentale în lei sunt deţinute de investitori străini şi nivelul mare al lichidităţilor pe care şi le-a asigurat Ministerul Finanţelor ar trebui să limiteze creşterea yieldurilor.

Leul, care s-a depreciat cu 0,4% imediat după căderea guvernului, ar putea fi supus unor presiuni pentru depreciere în perioada următoare, depânzând de ceea ce se va întâmpla pe scena politică", au spus analiştii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO