Bănci și Asigurări

Raiffeisen e cu ochii pe concurenta, Alpha tinteste o cota de piata si mai mare

Raiffeisen e cu ochii pe concurenta, Alpha tinteste o cota de piata si mai mare

Click pentru imaginea marita

08.01.2008, 17:08 218

Raiffeisen Bank, al treilea jucator din sistem, incepe sa resimta presiunea unei concurente tot mai puternice, dupa ce Alpha Bank a accelerat puternic urcand pana pe locul al patrulea, iar UniCredit Tiriac a inceput sa se uite mai atent la volumul activitatilor.
"Cred ca cea mai mare provocare in 2008 va fi sa ne urmarim strategia noastra pe termen lung, fara sa fim perturbati de ceea ce se intampla in jurul nostru", spune Steven van Groningen, seful Raiffeisen Bank. El plaseaza in varful listei factorilor perturbatori concurenta "acerba" si posibila prelungire a turbulentelor de pe pietele financiare internationale.
Dupa primele noua luni ale lui 2007, Raiffeisen isi mentinea pozitia de al treilea jucator din sistem dupa marimea activelor detinute, cu un total de 5 miliarde de euro - potrivit datelor publicate de banca-mama, Raiffeisen International. Acestea includ si finantarile externalizate din bilantul local facut de Raiffeisen catre Viena. In primele trei trimestre, activele bancii au urcat cu numai 10%.
In acelasi timp, Alpha a tasnit pe locul al patrulea in sistem, cu active de 3,7 miliarde de euro (raportate catre BNR), dupa ce a reusit sa-si majoreze afacerile cu 75% intre decembrie 2006 si septembrie 2007.
De cealalta parte, UniCredit Tiriac - noua banca aparuta din fuziunea HVB Tiriac cu UniCredit si care viza pozitia a patra - a coborat pe locul al saselea dupa primele noua luni ale lui 2007, cu active de 3,3 miliarde de euro. Banca Transilvania a reusit sa-si pastreze locul cinci castigat la sfarsitul lui 2006.
"Pentru 2008, estimam o crestere semnificativa a profitului. In ceea ce priveste creditele, este inca prematur sa ne exprimam, dar vom dori sa crestem mai rapid decat piata in ansamblu, pentru a ne majora cota de piata", afirma Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank. Pentru 2007, banca asteapta un profit usor mai mic decat cel obtinut in anul precedent (de circa 29 de milioane de euro), pe fondul derularii de investitii importante.
Oprescu vede de asemenea o concurenta puternica, in special din partea jucatorilor nou-veniti pe piata, care pun presiune asupra politicii de pret.
Grecii isi extind rapid prezenta teritoriala, pentru a-si sustine dezvoltarea afacerilor pe zona de retail. Alpha Bank a incheiat anul trecut cu 125 de unitati, iar reteaua ar trebui sa urce la 200 de locatii, pana la sfarsitul acestui an, respectiv 300 in 2010.
Si Raiffeisen a reluat anul trecut extinderea agresiva a retelei, ajungand in septembrie sa opereze 382 de unitati.
Van Groningen spune ca reteaua teritoriala a bancii a fost extinsa cu 150 de unitati in 2007, iar deschiderea de unitati va continua pana cand piata se va satura. "Cota noastra de piata din punctul de vedere al numarului de agentii este mai mica decat cota noastra de piata din punctul de vedere al numarului de clienti si al activelor totale", subliniaza seful Raiffeisen.
In ceea ce priveste dezvoltarea afacerilor, austriecii se vor concentra in continuare pe acordarea de finantari in special pe termen lung, cu un control strict al riscurilor asumate.
"Putem da foarte repede credite pe termen scurt si sa creasca soldul, dar pe termen lung sa compromitem profilul de risc al bancii. Nu ne dorim si nu facem acest lucru", afirma Van Groningen, subliniind ca indicatorii de profitabilitate vor fi de asemenea urmariti cu atentie.
Seful Raiffeisen apreciaza ca piata va continua sa creasca semnificativ si in 2008. "Un potential deosebit vad in zona de mid-market pe segmentul de corporate, dar un potential mare de crestere are si zona de retail, mai ales creditele imobiliare si ipotecare si sectorul IMM (intreprinderi mici si mijlocii, n. red.)."
Sergiu Oprescu mizeaza de asemenea pe o crestere "foarte mare" a segmentului IMM-urilor, in timp ce piata de real estate ar putea sa intre intr-o perioada de consolidare, dupa ce a crescut sustinut in ultimii ani.
Lupta pentru locurile patru-cinci se anunta puternica anul acesta, dupa ce a doua jumatate a lui 2007 a adus miscari surprinzatoare in aceasta zona a clasamentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO