Bănci și Asigurări

Raiffeisen Leasing a inghetat salariile angajatilor anul acesta

Raiffeisen Leasing a inghetat salariile angajatilor anul acesta

Mihaela Mateescu, CEO al Raiffeisen Leasing: Sectorul imobiliar este in stare de conservare acum, nu am dat nicio finantare aici de la inceputul anului. Aveam cateva proiecte in analiza, dar am preferat sa le spunem clientilor ca finantarile imobiliare nu mai sunt un target pentru noi.

03.03.2009, 18:54 64
Raiffeisen Leasing, unul din primii zece jucatori de pe piata de profil, a oprit cresterea salariilor angajatilor anul acesta, dar nu intentioneaza sa faca disponibilizari sau sa inchida puncte de lucru, afirma Mihaela Mateescu, directorul general al companiei. "Am inghetat salariile anul acesta, iar in cazul in care conditiile pietei nu se schimba, ne gandim sa luam si masuri mai seriose. Nu intentionam sa facem restructurari si cred ca nicio companie de leasing nu se repede sa faca acest lucru. Companiile de leasing nu sunt foarte mari, au maximum cateva sute de angajati, le-a fost greu sa pastreze oamenii si nu cred ca are sens sa faca disponibilizari", spune Mateescu.
In ultimii ani salariile din domeniul financiar au crescut cu 20-30% pe an, pe fondul extinderii rapide a retelelor bancilor, ale companiilor de asigurari sau ale firmelor de leasing si al intrarii pe piata a unor jucatori noi, ceea ce a sporit concurenta intre companii pentru a atrage angajati.
Directorul general al Raiffeisen Leasing sustine ca nu are in plan inchiderea unor unitati teritoriale, chiar daca volumul de business a scazut semnificativ in ultimele luni. Compania are acum 16 puncte de lucru in tara, care aduc 60% din business. "In toate regiunile tarii am remarcat o scadere a finantarilor acordate, toate judetele au fost expuse crizei in mod egal", spune ea.
In afara de stoparea cresterii salariilor, alte surse de economii sunt reducerea cheltuielilor legate de masini, telefoane si alte costuri fixe. "Am redus si planurile de investitii, sunt lucruri pe care le aveam in plan pentru anul acesta si pe care le mai amanam."
In primul semestru al anului trecut, Raiffeisen Leasing a acordat finantari de 130 de milioane de euro, in scadere cu 4% fata de aceeasi perioada din 2007. Trei sferturi din aceasta suma au fost destinate achizitiei de vehicule, 22% echipamentelor, iar 3% sectorului imobiliar. Compania nu a publicat inca rezultatele financiare pentru tot anul trecut.
In ultimele luni toate companiile de leasing au inregistrat scaderi ale afacerilor. Anul trecut Raiffeisen Leasing miza pe cresterea finantarilor pentru sectorul imobiliar, dar acum aceasta linie de business este complet oprita.
"Sectorul imobiliar este in stare de conservare acum, nu am dat nicio finantare aici de la inceputul anului. Aveam cateva proiecte in analiza, dar am preferat sa le spunem clientilor ca finantarile imobiliare nu mai sunt un target pentru noi, decat sa-i amanam. Nimeni nu cumpara acum in real estate, daca se gandeste ca peste doi-trei ani va cumpara mai ieftin. Pe de alta parte, finantarile imobiliare sunt pe termen lung, iar acum clientii se gandesc mai mult la costuri", a mai spus Mateescu.
Ea afirma ca Raiffeisen Leasing nu are probleme legate de finantare, sumele necesare fiind obtiute din cadrul grupului sau de la banca-mama. De la inceputul anului compania nu a majorat dobanzile la finantarile acordate. Acestea ar putea sa aiba chiar un trend usor negativ, in conditiile in care Euribor scade.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO