Bănci și Asigurări

Raiffeisen Leasing a vandut „recuperate” de 19 mil. euro

18.04.2010, 23:07 306

Raiffeisen Leasing, una dintre companiile de talie medie dinpiata de leasing financiar, a vandut anul trecut masini siechipamente recuperate in valoare de 78,8 milioane de lei (circa 19mil. euro), potrivit unui raport al bancii-mama.

In ultimul an si jumatate, firmele de leasing au recuperat miide bunuri de la clientii care nu si-au mai putut plati ratele, dela masini pana la excavatoare, camioane, terenuri, vile si diverseechiapamente.

Potrivit datelor Raiffeisen Leasing, compania a recuperat in2009 aproximativ 600 de bunuri, din care a revandut 500. Aceastainseamna ca pretul unui bun revandut a fost, in medie, de 37.000 deeuro.

"Societatile de leasing s-au confruntat cu un volum semnificativde rezilieri ale contractelor de leasing, reposesii ale activelorrecuperate si cu o scadere accentuata a pietei secundare pentruaceste active. Comercializarea lor a fost orientata semnificativcatre piata externa, beneficiind si de suportul platformeiRaiffeisen Leasing International", se precizeaza intr-un raport albancii-mama. Compania trece acum printr-un proces de integrare inbanca-mama, urmand ca produsele de leasing sa fie vandute prin celepeste 500 de unitati ale Raiffeisen Bank.

Firmele de leasing au inregistrat anul trecut scaderi importanteale businessului, de pana la 90% comparativ cu 2008, din cauzaprabusirii pietei auto, dar si a activitatii din constructii.Valoarea totala a bunurilor finantate de firmele de leasing de pepiata locala a fost de 1,3 mld. euro, in scadere cu 72%.

Raiffeisen Leasing nu a precizat valoarea bunurilor finantate,ci soldul finantarilor la sfarsitul lui 2009, care a scazut cu 32%,pana la 859 mil. lei (203 mil. euro). Portofoliul companiei eraformat in proportie de 74% din finantari pentru vehicule, 14% -echipamente si 12 % - imobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO