Bănci și Asigurări

Raiffeisen: Potenţialul de creditare pe zona de retail este minim. "Perioada banilor uşori s-a terminat"

Raiffeisen: Potenţialul de creditare pe zona de retail este minim. "Perioada banilor uşori s-a terminat"

Autor: Marius Radu - Mediafax

22.06.2011, 12:19 1574

Potenţialul de creditare pe zona de retail este minim, dacă seia în considerare nivelul actual al veniturilor populaţiei, şi varămâne scăzut în următorii 2-3 ani, iar revenirea se va face doarîn linie cu dezvoltarea economiei, consideră Ionuţ Dumitru,economistul şef al Raiffeisen Bank România.

"Nivelul dobânzilor este la un nivel minim istoric la lei şi lavalută. Însă cererea de credite rămâne scăzută. Există 200.000 deinterogări pe lună faţă de circa un milion înainte de criză. (...)Volumele de credite noi acoperă practic doar ce ajunge lamaturitate", a spus Dumitru, la un seminar de profil.

Economistul a explicat că serviciul datoriei ca procent din PIBeste destul de ridicat în România, astfel că, la nivelulveniturilor din prezent, potenţialul de creditare este limitat.

"Perioada banilor uşori s-a terminat. Atunci îţi luai un creditşi toată economia creştea. În momentul de faţă, ca să faci afaceriîţi trebuie şi ştiinţă", a arătat Dumitru.

Potrivit acestuia, rata creditelor neperformante este destul demare în România (aproape 13%) comparativ cu alte state, însă gradulde acoperire este suficient, dat fiind nivelul ridicat al rateisolvabilităţii băncilor.

"Toată lumea se gândeşte cum poate evolua creditarea în actualulcontext economic, care nu este promiţător. Contextul economic esteunul de recuperare înceată, destul de fragilă", a mai spusDumitru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO