Bănci și Asigurări

Raiffeisen: Pregătim o nouă emisiune de obligaţiuni în lei, de data aceasta pe 5 ani

James Stewart, vicepreşedinte executiv pentru pieţe de capital. Foto Victor Ciupuliga

James Stewart, vicepreşedinte executiv pentru pieţe de capital. Foto Victor Ciupuliga

Autor: Razvan Voican

19.01.2014, 20:49 441

Raiffeisen, una dintre cele două bănci care anul trecut au emis obligaţiuni în lei pentru diversificarea surselor de finanţare şi asigurarea de resurse în lei cu maturitate mai mare, va aduce pe piaţă o nouă serie de titluri în moneda naţională, cu scadenţa la cinci ani în loc de trei ca în 2013, spune James Stewart, vicepreşedinte executiv pentru pieţe de capital.

„Cel mai probabil vom ieşi din nou pe piaţă în trimestrul al doilea. Vom face o emisiune pe cinci ani şi ne gândim la o valoare de 500 de milioane de lei. E drept că vom avea lichiditate suplimentară din eliberarea de rezerve minime obligatorii, dar vrem să emitem în continuare, iar maturitatea de cinci ani este importantă.“ În acelaşi timp, şeful pieţelor financiare din Raiffeisen pledează pentru definitivarea în sfârşit a cadrului necesar emiterii aşa-numitelor covered bonds (obligaţiuni care să aibă în spate pachete de credite ipotecare).

„Sistemul bancar are nevoie de covered bonds şi vrea să emită covered bonds. BNR n-ar mai trebui să se teamă de ceva ce alţii fac în mod uzual. Lucrăm împreună pentru a pune la punct ultimele chestiuni“, spune Stewart, un veteran al pieţelor financiare din România. Anul trecut UniCredit şi Raiffeisen au spart gheaţa cu emisiuni de obligaţiuni corporative în lei, al căror succes a fost asigurat inclusiv de subscrierile făcute de BERD. Şi UniCredit intenţionează să emită din nou anul acesta bonduri în lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.01.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO