Bănci și Asigurări

Raiffeisen: Reţeaua actuală de distribuţie a industriei bancare nu se mai justifică

Raiffeisen: Reţeaua actuală de distribuţie a industriei bancare nu se mai justifică

Autor: Razvan Voican

09.07.2011, 15:36 6505

"În mod clar vom vedea o tendinţă dereducere a capacităţii de distribuţie prin reţele pentru că nivelulactual nu se mai justifică în condiţiile pieţei. O să vedem o altăabordare, de consolidare pe sistemul bancar pentru că nu mai poatefi ignorată problema costurilor, a eficienţei. Astăzi, principalaocupaţie a băncilor este să gestioneze creditele neperformante şicheltuielile în general, nu creşteri de venituri, pentru că acesteaîn cel mai bun caz rămân pe loc." Băncile resimt presiuni pe parteacosturilor din cauze multiple - de la majorarea TVA la creştereacontribuţiei la Fondul de Garantare a Depozitelor şi lacheltuielile cu provizioane.

La sfârşitul trimestrului I din acest ansistemul bancar opera 6.137 de unităţi, cu peste 200 mai puţinedecât în urmă cu un an, mai multe bănci continuând ajustările înultimele luni după evaluarea şanselor de supravieţuire a agenţiilorşi sucursalelor.

La Raiffeisen, Van Groningenspune că reţeaua actuală cu 545 de unităţi este satisfăcătoare, iarîn viitor ar putea fi deschise/închise una-două unităţi în funcţiede anumite situaţii particulare.

În acelaşi timp, el nu seaşteaptă la surprize pe frontul creditelor neperformante, deşi lanivelul pieţei în ansamblu rămâne o zonă de risc. "Ştim deja ceavem în portofoliu. Preocuparea este să găsim clienţi astfel încâtsă putem profita de situaţia de pe piaţă pentru a ne creşte cotamăcar în termeni reali." Şeful Raiffeisen spune că banca sa nu afăcut vreun efort deosebit pentru a reveni pe locul al treilea înclasamentul activelor la sfârşitul lui 2010. "A fost un rezultatcare a venit de la sine, pe seama deciziilor luate în anii trecuţi.Noi neam văzut de treabă, alţii au scăzut." El are însă ambiţii decreştere: "Diferenţa dintre noi şi primele două bănci este mare,dar pe termen lung sigur că vreau să ne creştem cota de piaţă.Suntem OK cu platforma actuală, dar dacă apare pe piaţă ooportunitate de achiziţie, m-aş uita."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO