Bănci și Asigurări

Raiffeisen vine cu variantă proprie la „Prima casă“ după ce şi-a epuizat garanţiile

Raiffeisen vine cu variantă proprie la „Prima casă“ după ce şi-a epuizat garanţiile

Radu Topliceanu, director executiv aria clienţi persoane fizice la Raiffeisen

Autor: Liviu Chiru

20.03.2011, 23:53 254

Raiffeisen Bank, a treia bancă locală, a dezvoltat o variantăproprie de credite ipotecare similare cu cele vândute în cadrulprogramului guvernamental "Prima casă", după ce şi-a epuizatplafonul de garanţii alocat în etapa de anul acesta.

Banca a avut alocate garanţii în valoare de 25 mil. euro (altreilea plafon ca mărime după cele ale BCR şi BRD).

Noul credit se adresează, ca şi cele prin "Prima casă",clienţilor care nu deţin alte locuinţe. De altfel, banca spe­ră săîi convingă să ia acest credit şi pe cei care au depus documentaţiapentru un împrumut prin "Prima casă", dar nu vor mai prindegaranţiile oferite de stat.

Creditul "Prima ta locuinţă Raiffeisen" vine la o dobândă de5,95% pe an la euro şi este vândut promoţional, din 21 martie pânăîn 20 iunie. Clienţii care îşi încasează veniturile printr-un contcurent deschis la Raiffeisen au o dobândă preferenţială, de 5,55%pe an. Dobânda este calculată în funcţie de indicatorul Euribor laşase luni plus o marjă de 4,7 puncte procentuale (respectiv 4,3puncte pentru clienţii cu conturi de salarii). Banca percepe o taxăde evaluare de 90 de euro şi un comision unic de 90 de euro, astfelcă dobânda anuală efectivă ajunge la 6,14% pe an.

"Rămânem fideli principiului de a oferi acest produs promoţionalpentru achiziţionarea primei locuinţe şi tocmai de aceea am făcuttot posibilul să păs­trăm parametrii creditului cât mai apropiaţide cel cu garanţie de la stat", spune Radu Topliceanu, directorexecutiv aria clienţi persoane fizice la Raiffeisen.

La creditele prin "Prima casă" dobânda era calculată în funcţiede indicatorul Euribor la trei luni, plus o marjă de 3,5 puncte(sau 3 puncte pentru clienţii cu conturi de salarii). Astfel,dobânda ajungea la 4,5% pe an, respectiv 4,01% pe an. Dincolo dediferenţa de dobândă de aproape 1,5 puncte procentuale, şi avansuladus de client trebuie să fie mai mare. Astfel, Raiffeisen acceptăsă finanţeze cel mult 85% din valoarea imobilului achiziţionat,faţă de 95% în programul "Prima casă".

Potrivit unui exemplu de calcul furnizat de bancă, la un creditde 40.000 de euro, rambursabil în 25 de ani, rata lunară este de229 de euro. Reprezentanţii băncii afirmă că rata este similară cucea la un credit similar luat în "Prima casă", având în vedere căla acesta clientul ar trebui să plătească şi comisionul anual alFondului de Garantare.

În oferta standard, Raiffeisen percepe dobânzi de 6,75% pe an(sau 6,15% pe an pentru clienţii cu conturi de salarii) lacreditele ipotecare "Casa ta".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO